Sebastian Tång och hans jämthund Enock, som försäkringslaget Agria inte vill betala skiktröntgen för. Foto: Privat

”Försöker hålla igen lite på kostnadsutvecklingen” – Agriachef om jämthunden Enock

- Du vet ju också att djursjukvårdskostnaderna skenar och vi gör vad vi kan för att försöka hålla igen lite grann på kostnadsutvecklingen.Det säger Patrik Olsson, chef på försäkringsbolaget Agria, med anledning av jämthunden Enock, som sparkades i huvudet av älg och fick skallen skiktröntgad.

"}}

– Jag tycker att Agrias agerande är horribelt och vill varna andra hundägare, säger Enocks ägare, Sebastian Tång.

Jaktjournalen har berättat om jämthundshanen Allangropens Enock, som tredje älgjaktsveckan i september blev sparkad av en älg mellan Vilhelmina och Lycksele.

Enock kom tillbaka med ena ögat söndersparkat. Det fick amputeras.

Två veterinärer eniga

Den första veterinären ordinerade skiktröntgen av huvudet, för att kontrollera om kraniet var skadat. Det var avgörande för den fortsatta behandlingen.

Även den andra veterinären i fallet anser att en skiktröntgen var befogad.

Men försäkringsbolaget Agria vägrar betala och därför har Sebastian Tång fått ta pengarna, 10.000 kronor, ur egen ficka.

Enock hade ingen fraktur i skallen och Agria står fast vid sitt beslut, att bolaget inte betalar för skiktröntgenundersökningen.

Fullmakt hjälper inte

Patrik Olsson är affärsområdeschef för sällskapsdjur hos Agria och inleder med att säga att bolaget inte kan kommentera enskilda ärenden. Vi föreslår att Sebastian Tång skriver en fullmakt, som ger bolaget rätt att kommenteras hans fall.

Patrik Olsson tycker att det är en bra idé och säger att Sebastian Tång kan mejla en fullmakt till honom. Men efter ett par minuter ringer Patrik Olsson upp igen.

– Vi har som policy att vi inte kommenterar enskilda fall i massmedia, utan att vi för en dialog med kunden. Däremot kan jag prata i allmänna ordalag kring hur vi tänker i sådana här ärenden, säger Patrik Olsson.

”Skenande” kostnader

Han framhåller att Agria måste ha ett förhandsbesked om att skiktröntgen ska sättas in.

– Det kan betyda att ett veterinärbesök ersätts men att vi inte betalar för skiktröntgen, om det inte har betydelse för den fortsatta vården av djuret, säger Patrik Olsson.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet. Men vi har också veterinärer som gör en bedömning av allt material som vi samlar in. Det kan bli så att man har olika åsikter om vad som ska göras. Våra veterinärer tittar på är om det här kommer att ersättas av vår försäkring. Veterinärerna på en klinik gör ju en bedömning för djuret, svarar Patrik Olsson.

Han pekar på bolagets villkor och tillägger:

– Du vet ju också att djursjukvårdskostnaderna skenar och vi gör vad vi kan för att försöka hålla igen lite grann på kostnadsutvecklingen.

Vill utveckla

När Patrik Olsson fått läsa sina citat vill han utveckla sitt resonemang på en punkt:

”Många hundägare har märkt att djursjukvårdskostnaderna ökar och det påverkar också försäkringspremien. Vi vill att så många som möjligt ska kunna köpa en trygg försäkring som täcker in det mesta, men för att hålla premien på en rimligt nivå har vi vissa undantag i försäkringsvillkoren, som exempelvis att det krävs ett förhandsbesked på vissa behandlingar för att få ersättning från försäkringen”, skriver Patrik Olsson i ett mejl till Jaktjournalen.

Sebastian Tång gillar inte Agrias resonemang.

– Det står säkert fintstilt någonstans om skiktröntgen. Men reglerna innebär att vissa människor, som inte har råd att betala för undersökningen, måste chansa med sina hundar. Jag kommer att byta försäkringsbolag när försäkringsperioden går ut i maj, säger Sebastian Tång.