Jaktnyheter

Agria vägrar betala för undersökning som veterinärer ordinerade

Jämten Allangropens Enock sparkades i huvudet av en älg och veterinärerna ordinerade skickröntgen av skallen. Den vill försäkringsbolaget Agria inte betala för. Foto Privat

Sebastian Tångs jämthund blev sparkad i huvudet av en älg och två veterinärer fann att en skiktröntgen av hundens skalle skulle göras. Men försäkringsbolaget Agria vägrar betala.

"}}

– Röntgen var avgörande för vilken behandling som skulle sättas in, säger Sebastian Tång, som fått ta närmare 10.000 kronor ur egen ficka för att betala undersökningen.

Det var under den tredje älgjaktsveckan i septemberjakten som Sebastian Tångs jämthund, 2,5 år gamla Allangropens Enock, fick tag på älg mellan Vilhelmina och Lycksele.

– Det var stånd och gångstånd om vartannat, men plötsligt blev han tyst och började komma tillbaka, berättar Sebastian.

Ena ögat en blodsörja

Ögat fick amputeras

Han fick begära tillstånd att ta sig in på ett gruvområde. Efter att han krupit under staketet till gruvan möttes han sin hund som var i ett förfärligt skick.

Enock hade blivit sparkad i huvudet av älgen och ena ögat var en en stor blodsörja.

– Han var rätt så glad men såg för djävlig ut. Vi körde honom först till veterinär i Vilhelmina och sedan vidare till djursjukhuset i Östersund.

Veterinärerna rekommenderade skiktröntgen av skallen, så kallad CT, för att utröna om Enock fått frakturer eller skador på kraniet.

Sebastian Tång och Allangropens Enock som valp.

”Kan inte chansa”

– Agria sa att de betalar röntgenundersökningen om det skulle visa sig att hunden var skadad i skallen. Men undersökningen var avgörande för vilken behandling som skulle sättas in, så jag betalade själv för röntgen, säger Sebastian Tång, som fortsätter:

– Risken för skallskada var naturligtvis överhängande och jag anser inte att man kan chansa med ett djur när behandlingen ska sättas in.

Nu visade skiktröntgen att det inte fanns några skador på Enocks skalle. Veterinärerna amputerade ögat och jämthunden är på bättringsvägen.

De två olika veterinärer som varit inblandade har båda gjort klart att skiktröntgen var befogad.

– Man gör ju den undersökningen för att utesluta skallskada. Men Agria verkar veta bättre än de två veterinärerna, säger Sebastian sarkastiskt.

Agrias svar

Han har 25 procents självrisk så det är cirka 7.500 kronor som den ekonomiska tvisten med försäkringsbolaget gäller.

– Jag gråter inte ihjäl mig över pengarna. Men en stackare som inte haft några pengar hade varit tvungen att chansa med sin hund, konstaterar Sebastian.

”För att vi ska ersätta mer avancerade undersökningar så som exempelvis CT, så krävs det att undersökningen väsentligen förändrar behandlingsplanen av djuret”, skriver Agrias handläggare i ett brev till Sebastian.

Jaktjournalen söker Agria för en kommentar.