Annons
Fin lodjursjakt för Björn och Martin – fullskjutet i Östergötland | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 månader sedan licensjakt 2021
Björn Lindberg och hans fyraåriga treeing walker coonhound Tesla med lodjuret som sköts i trakterna av östgötska Tjällmo på torsdagen. Foto: Privat
Fin lodjursjakt för Björn och Martin - fullskjutet i Östergötland

Östgötarna Björn Lindberg och Martin Andersson har haft fin lodjursjakt. De har varit med och fällt fyra lodjur - det senaste på torsdagen för Björn Lindbergs treeing walker coonhound Tesla.

– Det har varit fantastiska jaktdagar, med tanke på att det knappt varit någon snö, säger Björn.

Man började i södra delen av Östergötland och har haft tre hundar igång – plotten Colt, som Björn och Martin äger tillsammans, Tesla och Strik, som också är en treeing walker coonhound och ägs av Bengt Nordström i Ånge.

Senaste två dagarna har de jagat i norra Östergötland, i trakterna av Tjällmo. Ett lodjur fälldes för Colt på tisdagen. Men han ådrog sig en lättare skada under jakten har under torsdagen gått med i band och spårat.

– Nu på morgonen hade vi lite pudersnö kvar sedan gårdagen. Vi började spåra redan vid femtiden och höll på i flera timmar. Hundarna är intresserade av räv och då vill vi vara säkra på att det är lodjursspår vi söker i. Vid elvatiden chansade vi och släppte Tesla, berättar Björn.

Sprang på ståndskall

Det blev drev i drygt 2,5 timmar och Tesla kämpade med snäva bukter och i bäverfällen och strömmande vattendrag.

– Jag trodde att det var ståndskall och sprang dit. Då stod hon på en sten i fem-sex meter bred å där det var strömt som fan. När jag manade på henne vågade hon hoppa i vattnet och ta sig över, berättar Björn.

Till slut försökte lodjuret skaka av sig hunden genom att bukta in i sitt eget bakspår. Men då kom det i håll för två passkyttar.

– Båda två sköt kula och fick in skott. Men jag hörde efteråt att de kanske var oense om vem som var skytten, berättar Björn och skrattar.

Han är otroligt nöjd med årets lodjursjakt och hur Tesla och de andra hundarna jobbat.

– Hon är en fantastisk hund. Det är som att trycka på en knapp när man kommer ut i skogen, då blir hon som en maskin. Hemma kopplar hon av helt – hon kan nog ligga i sängen och sova en hel dag, säger Björn.

Nu är årets licensjakt i Östergötland avlyst.

Skyttarna Anton Jansson och Emil Andersson och Björn Lindberg och Tesla. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!