Jaktnyheter

Dalarnas jägarbas kritisk till polisinsatser mot jägare

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet och före detta polis, tycker att polisen tar i för mycket när de agerar mot jägare. Foto: Gettyimages och Mikel Moilanen, montage

Ordföranden i Jägareförbundet i Dalarna, förre polisen Ulf Berg, reagerar på den gångna helgens stora polisinsats mot åtta jaktkompisar i Orsa.
- Helt plötsligt känns det som att jägare bedöms vara i samma kategori som terrorister, säger Ulf Berg till Jaktjournalen.

"}}

Det var i lördags som mellan 12 och 15 poliser slog till mot åtta jaktkompisar vid en jaktstuga i Orsa. Det var vanliga poliser, insatspoliser, helikopter och flera patrullbilar.

Rutinmässig nykterhetskontroll har polisen förklarat i Jaktjournalen. Men det ska ha funnits underrättelseinformation, som gjorde att insatsen blev så stor som den blev. Vad det var för uppgifter vill polisen inte berätta om i nuläget.

– Det här är typiskt hur det blir när man sitter och får för sig någonting på central nivå, och tror att jägare är bovar och banditer. De flesta av oss som bor i Dalarna känner inte igen den bilden överhuvudtaget, säger Ulf Berg.

”Tagit i för mycket”

Oavsett om polisen hade misstankar om illegal jakt förvånas Ulf Berg över tyngden i insatsen och vittnesuppgifter om en jägare som ska ha blivit nedbrottad i ett dike.

– Jägare bedöms normalt som mer omdömesgilla än många andra, eftersom det är kravet för att få inneha vapen, säger Ulf Berg.

Han noterar att polisen vid flera tillfällen de senaste åren använt sig av tungt beväpnade insatspoliser när man slagit till mot misstänkta jägare.

Det gäller bland annat Karl Hedin-fallet, Lillhärdal-fallet, ärendet med misstänkt illegal vargjakt på sjön Amungen i Dalarna och i Hälsingland-fallet.

– Jag tycker att man tagit i för mycket. Det är en sak om du bedömer att det finns inblandade med psykisk sjukdom, missbruksprolematik och vapen med i bilden, då får man göra en bedömning. Historiskt tror jag inte att det hänt överhuvudtaget, att ett jaktlag börjat skjuta på polisen, säger Ulf Berg.

”Kan inte ha den här synen”

Han menar att den här frågan är viktig för Jägareförbundet, att den måste tas upp i samtal med rättsvårdande myndigheter.

– Man kan inte ha den här synen på jägare. Det här har ju inte hänt bara en gång, utan flera gånger. Är du jägare så bedöms du vara i samma grupp som terrorister vid ett polisingripande. Då tycker jag att det spårat ur i riskbedömningen, säger Ulf Berg.