Jaktnyheter

Antalet döda får ökar – bonden vill ha skyddsjakt på varg

20 får dog, fyra saknas och ytterligare får kan komma att avlivas. Nu den drabbade fårbonden ha skyddsjakt. Arkivbild: Gettyimages

Så många som 20 får kan ha dött efter vargattacken på fårbonden Einar de Wits gård i Falköping. Fler får saknas eller är skadade och kan komma att avlivas – och nu vill Einar har skyddsjakt på varg.

– Det är en fruktansvärd upplevelse. Våra får är inte bara en produktionsresurs, de är också våra husdjur och kompisar som vi känner väl, säger han till TV4 Nyheterna.

Jaktjournalen har berättat om vargattacken mot fåren i Brismene som ligger i Falköpings kommun och mellan Falköping och Ulricehamn.

Attacken upptäcktes på tisdagskvällen när Einar de Wit gick ut för att titta till fåren och möttes av döda och skadade får på det cirka 500 meter långa betet.

”Gick inte att bryta ihop”

– Vi var tvungna att ta tag i situationen, för det gick inte att bryta ihop då. Jag, min fru och två grannar fick åka ut med några traktorer och en bultpistol, säger Einar de Wit till TV4.

Han önskar sig skyddsjakt på vargarna i området och efterlyser att Sverige sänker begränsar vargstammen ned till mellan 170 och 270 individer.

På länsstyrelsen har tjänstemännen redan diskuterat skyddsjakt, berättar Nelly Grönberg.

– Det är inte lätt att få skyddsjakt efter en attack, men vi får ta den diskussionen med djurägaren, säger Nelly Grönberg till Jaktjournalen.

I området kring Einar de Wits gård är det många djurbönder.

– Vi har många tamdjur i den här delen av vårt län, konstaterar Nelly Grönberg.