Annons
Ändrade gränser för älgförvaltning i Dalarna - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan älg
Gränserna för fyra älgförvaltningsområden ritas om i Dalarna. Foto: Gettyimages
Ändrade gränser för älgförvaltning i Dalarna
Länsstyrelsen Dalarna har beslutat ändra gränserna för fyra älgförvaltningsområden. Målet är att det ska bli lättare att uppskatta älgstammens storlek.
Länsstyrelsen berättar om förändringen ett pressmeddelande som skickades ut på tisdagsmorgonen. – Det har framkommit sedan det nya älgförvaltningssystemet införlivades 2012, att det är svårt att uppskatta älgstammens storlek. En av anledningarna anges vara att gränserna för älgförvaltningsområdena inte följer naturliga barriärer, vilket gör att älgar lätt kan vandra mellan olika älgförvaltningsområden, säger Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i pressmeddelandet. De nuvarande gränserna skapades med vägledning av gränser mellan jaktlag och länsgränser. De nya gränserna ska istället följa naturliga gränser vilket uppges harmoniera med Naturvårdsverkets föreskrifter.

Gävleborg berörs

Förändringen är planerad att införas i mars 2021. Förslaget har skickats ut på remiss till länsstyrelserna i Jämtland och Gävleborg, älgförvaltningsgrupper samt jägar- och markägarorganisationer. Älgförvaltningsområden i Gävleborg berörs av förändringen i Dalarna. – Vi på Länsstyrelsen i Dalarnas län ser fram mot än högre precision i älgförvaltningen med de nya älgförvaltningsområdesgränserna, och hoppas att det ska bli tydligare och enklare från och med nästa vår, säger Jonas Nordström.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!