23 björnar skjutna i Västerbotten på en månad

Hela 23 björnar har avlivats i skyddsjakt i Västerbotten den gångna månaden. Det påverkar naturligtvis tilldelningen i licensjakten.

23 björnar har fällts sedan den 5 april i Västerbotten. Foto: Gettyimages

– Samtliga björnar är fällda med anledning av rennäringsfrågor. Det hänger samman med att snödjupet på fjället gör att renarna inte går dit. En del vajor har börjat kalva i skogsområdena nedanför fjällen och när björnarna vaknar blir det problem, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten.

I de flesta fall är det länsstyrelsens personal som ansvarat för avlivningen, och oftast från helikopter.

Michael Schneider

Ni hade 21 björnar i tilldelning i licensjakten 2019. Hur ser du på att skyddsjakten nu är större än licensjakten?
– Målsättningen är att de flesta björnarna ska skjutas i licensjakt. Men det är snöförhållandena i fjällen som avgör, svarar Michael Schneider.

Hur påverkar det här höstens licensjakt?
– Målsättningen är att dödligheten bland björnar, både genom jakt och av andra orsaker, ska ligga kring max tio procent. Vårens skyddsjakt kan leda till mindre tilldelning i licensjakten, svarar Michael Schneider.

Den första skyddsjakten i vår i Västerbotten genomfördes den 5 april. Tre björnar är fällda i kustlandet, en mellan Lycksele och Storuman och resten i skogsområdena nära fjällen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.
ANNONS ▼