Jaktnyheter

Första riktiga hardrevet på snö

Det behövs ingen väckarklocka till jaktdagar. Ingvar Karlsson hoppar upp vid halv sextiden och konstaterar att SMHI har infriat sitt löfte om snöfall under tidig morgon. Äntligen! Vi är inne i mitten av januari och har i stort sett endast haft barmark hittills. I dag är första riktiga möjligheten denna jaktsäsong att släppa den unga finskstövaren Bergnäsets Morris på snöföre i de småländska skogarna.
Annons

Tursam duo får älgarna på fall

Västerbottningarna Tomas Sandström och Freddy Andersson är två jaktintresserade killar vars hängivenhet ofta leder till framgångar i jaktmarkerna. Tur har ganska lite med det hela att göra, även om retsamma kompisar tycker att det är trevligt med ett och annat skojigt tilltalsnamn ibland.

Franska takter på drevjakten

Carolin Larsson, Främme­stad, är mammaledig men det hindrar henne inte från att jaga. I dag får svär­mor vara barnvakt. Både sambo, mamma och svärfar står nämligen på pass när hennes basset artésien norm­and, Motvindens Yrsa, ”Ina”, ska driva igenom hemma­skogarna och förhoppnings­vis få dovviltet i pass.

50 varianter av älgskötsel

Det verkar finnas lika många varianter av älgskötsel som det finns jaktområden i vårt land. Jag minns från 80-talets slut hur vi en gång i vårt älgskötselområde diskuterade älgförvaltning. Debatten drog ut på tiden och vår debattlusta och vårt engagemang var så stort att vi pucklade på varandra med argument utan att märka att vi till sist var två ensamma kvar i möteslokalen.

Forskare eniga – Vargjakt kan genomföras

Hur många vargar behövs i Sverige för att arten ska ha en gynn­sam bevarandestatus? Det är en fråga som utretts flera gånger. Men nu verkar vi äntligen ha fått det slutliga svaret. Två oberoende forskargrupper, en i Sverige och en i USA, har slagit fast att det behövs minst 300 vargar. Därmed öppnas det möjligheter
Annons

DEBATT: SD stödjer Alliansens rovdjurspolitik

Det har gått troll i möjligheten till en fungerande viltvård, med utredningar och överklaganden. Frågan om förvaltning av rovdjursstammarna har kommit in i en gränslös rundgån, skriver Sverigedemokraterna i pressmeddelande.

Fridolf – En superchampion

Många är nöjda med ett championat, andra vill ha två. Väldigt få jakthundar når upp till meritraden som Fridolf fixat till. Inte mindre än åtta championat har han erövrat. Fem av dem i utställningsringen, men trots allt så är det i jaktskogen som han trivs bäst.

Fausti Highlander Adjustable

Italienska hagelgeväret Fausti Highlander Adjustable är ett välkomponerat hagelvapen med inriktning mot sportskytte. Som sig bör kommer Fausti från den i vapensammanhang berömda Bresciadalen.
Annons

Dömda för skott mot dovhjort

Västervik (JJ) Tidigare i höstas åtalades två män för jaktbrott sedan de fällt och tagit hand om en dovhjort under brunstuppehållet. Nu döms de till dagsböter.
Annons