Jaktnyheter

Yrkar på villkorlig dom som påföljd för dödsskjutning

En man avled till följd av ett skott på en jaktskyttebana i Norberg den 3 november 2019. Nu har rättegången hållits. Foto: Mikael Moilanen
Åklagaren yrkar på villkorlig dom och samhällstjänst, eventuellt kombinerat med böter, som påföljd för dödsskjutningen på en skjutbana i Norberg i höstas.
Fagersta-Posten rapporterar att det blev en känslosam rättegång i Västerås tingsrätt. Den man som avfyrade vapnet var anhörig till den man som avled av skottet. – När väl ambulansen kom dit och de konstaterade att det var slut, så blev allting svart. Jag kunde inte se, jag sa det till dem att jag inte kunde se någon fortsättning på någonting, sa den åtalade under förhöret i rätten, skriver Fagersta-Posten. Händelsen inträffade på en jaktskyttebana i Norberg den 3 november vid tiotiden på dagen, vilket Jaktjournalen rapporterat tidigare.

Avled på platsen

Mannen som miste livet gick till skjutvallen för att sätta upp en måltavla. Den andre mannen gick till skjutkuren och avlossade ett skott när han såg måltavlan. I skottögonblicket reste sig den äldre mannen upp bakom skjutvallen och träffades så allvarligt av kulan att han avled på platsen. Åklagare Johan Norström åtalade skytten dels för oaktsamhet och dels för vapenbrott – eftersom mannen själv saknade licens på vapnet han avfyrade. Det var den förolyckade mannens älgstudsare. Oaktsamheten har enligt åklagaren bestått i att skytten avlossade skottet trots att han hade motljus och ska ha blivit bländad av solen.

Yrkar på frikännande

– Visst det var solljus men utredningen är inte helt rättvis eftersom fotografierna är tagna efter skottögonblicket. När han sköt träffade han också tavlan mitt i prick på 80 meters håll och det ger klart stöd till att motljuset inte var så starkt. Det fanns även vittnen som sa att man mycket väl såg måltavlan, säger Per Svedlund till Fagersta-Posten. Åklagaren finner att den åtalade tidigare är ostraffad och att det var en tragisk olycka som inträffade på skjutbanan i Norberg. Därför bör straffet stanna vid samhällstjänst, enligt åklagaren. Mannen nekar till brottsanklagelserna. Hans advokat vill ha honom friad på båda åtalspunkterna.