Jaktnyheter

Åtalas för dödsskjutningen på skjutbana i Norberg

Den tragiska dödsolyckan inträffade på en liten jaktskyttebana i Västmanland. Foto: Mikael Moilanen
Nu väcks åtal i fallet med den tragiska dödsolycka som inträffade på en jaktskyttebana i Norberg i november. En man i 40-årsåldern åtalas för att ha skjutit ihjäl en anhörig.
Förundersökningen ger en bild av vad som hände på den lilla jaktskyttebanan vid tiotiden den 3 november. – Offret och den misstänkte kom till skjutbanan och offret sa: Du skjuter, jag markerar, berättar kammaråklagare Carl-Johan Norström. Den äldre mannen, som dödades vid händelsen, var i 70-årsåldern. Han gick till skjutvallen med en måltavla som satts fast på en pizzakartong. Kartongen var i sin tur fäst i en träpinne som skulle kilas ned i marken. 40-åringen gick upp till skjutkuren som ligger 80 meter från skjutvallen. – Han säger i förhören att han först tittade lite i telefonen. Sedan tittade han mot skjutvallen utan att se den andre mannen. Han tog stöd för geväret och sköt. Strax efter ska han ha sett en siluett av en person som föll, berättar Carl-Johan Nordström.

Träffades i bröstet

Den äldre mannen träffades av kula som först gick igenom måltavlan och pizzakartongen. Kulan i kaliber 30.06 gick in på vänster sida av bröstet på den äldre mannen och enligt utredningen var dödsorsaken utblödning i brösthålan. Skytten sprang ned till skjutvallen och hittade sin anhörige död. Han slog larm om händelsen. Carl-Johan Nordström åtalar 40-åringen för vållande till annans död. – Han hade inte säkerställt att det var klart att skjuta. Dessutom säger han själv i förhören att solljuset störde bilden i kikarsiktet. Det fanns en semafor för markering, men den användes inte, säger Carl-Johan Nordström. Mannen har uppgett att han såg tavlan bra, men att motljuset störde bilden av omgivningen.

Förnekar brott

– Offret stod på en liten vall som ligger framför vallen som utgör kulfång. Vi tror att han stod böjd bakom den lilla vallen och kilade fast pinnen till markeringstavlan. När han reste sig träffades han av skottet, säger Carl-Johan Norström. Mannen åtalas även för vapenbrott, då han själv inte hade licens på vapnet. Den åtalade förnekar båda brottsmisstankarna. – Han anser inte att han varit straffbart oaktsam när han sköt. När det gäller vapenbrottet förnekar han eftersom offret ägde vapnet och hade lånat ut det. Men skytten hade ingen egen licens och då ska vapenägaren stå inom armlängds avstånd för att ha uppsikt och kunna ingripa omedelbart. I det här fallet stod vapenägaren 80 meter bort och hade inte uppsikt, säger Carl-Johan Norström. Åtalet är väckt vid tingsrätten i Västerås.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21