Annons
Vill stoppa avlyssnade telefonsamtal att spelas upp i Hovrätten i Hedinmålet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Karl Hedin
Ska åklagaren få spela upp de hemligt avlyssnade telefonsamtalen i Hedinmålet i Hovrätten? Advokaterna begär att uppspelningen stoppas. Foto: Gettyimages och Anders Ljung, montage
Vill stoppa avlyssnade telefonsamtal att spelas upp i Hovrätten i Hedinmålet

Advokaterna i Hedinmålet vill att Hovrätten stoppar möjligheten för åklagare Lars Magnusson att spela upp hemligt avlyssnade telefonsamtal.
- Vi menar att avlyssningarna är olagligt åtkomna, säger Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin.

Den 19 mars friades Karl Hedin och de övriga inblandad i det så kallade Hedinmålet, där de åtalats för bland annat illegal jakt på varg.

Tingsrätten tillät att åklagare Lars Magnusson spelade upp de hemliga telefonavlyssningar. Rätten gick emot bland andra Sven Severin, som begärde att uppspelningarna skulle stoppas med hänvisning till att de beslutas på felaktiga grunder

”Enligt lagtexten…”

– Den var sökt och beviljad trots att det inte fanns legala möjligheter att få tillstånd till telefonavlyssning. Enligt lagtexten om den så kallade straffvärdesventilen ska straffet för det allvarligaste brottet i åtalet överstiga två års fängelse. Det finns inget exempel på att någon i Sverige dömts till mer än två års fängelse för ett grovt jaktbrott, säger Sven Severin till Jaktjournalen.

Han menar att rättsväsendet i det här fallet rundade regelsystemet och pekar på att alla former av avlyssning i landet stoppades.

– Sedan har Riksåklagaren gått in till justitiedepartementet och begärt lagändring, att man ska få lägga ihop samtlig brottslighet vid beslut om hemlig telefonavlyssning, säger Sven Severin.

Riksåklagaren har också begärt hos justitiedepartementet att just grovt jaktbrott ska lyftas ut till ett särskilt regelverk, där polisen alltid ska kunna sätta in hemlig telefonavlyssning – oavsett straffvärde.

”Fullständigt vansinnigt”

– Man vill föra in grovt jaktbrott i katalogen i kapitlet i rättegångsbalken, som handlar om bland annat spioneri och högförräderi. Det tycker jag är fullständigt vansinnigt, säger Sven Severin.

Han och de andra advokaterna har nu fram till den 5 maj på sig att utveckla sin argumentation kring varför de hemliga telefonavlyssningarna inte ska få spelas upp i Hovrätten.

Först därefter kan Hovrätten besluta om när målet kommer upp till förhandling.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!