Varnar för brandrisken i samband med skytte

Jägareförbundet manar till stor försiktighet med skytteträning och tävling i den torra väderleken. – Man lär se till att vattna kulfången, alternativt ställa in, säger Lars Björk.

Det är mycket torrt i markerna och både räddningstjänsten och Jägareförbundet manar till stor försiktighet vid träningsskytte och tävling. Foto: Gettyimages

Det är återigen mycket torrt i skog och mark och i kommun efter kommun införs eldningsförbud. I exempelvis Garpenberg i södra Dalarna skjuter man en kulstig den 5 maj på Getmossens skjutbana. Det har inte regnat ordentligt på länge i området.

– Jag kan faktiskt inte minnas när det regnade senaste – det var kanske något snöslask som kom ned. Det är otroligt torrt i markerna och vi kan bara avråda från att syssla med allt som kan orsaka brand, säger Mats Hurtig vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

”Var otroligt observant”

En kula som träffar exempelvis en sten kan skapa en gnista och vill det sig illa uppstår eld.

– Jag har aldrig hört talas om att en kula orsakat brand, men har man en jäkla otur kan gnistan säkert antända gräs och annat torrt material, säger Mats Hurtig.

Lars Björk är samordnare för jaktskyttefrågor inom Svenska Jägareförbundet och han manar till stor försiktighet.

– Man måste vara vara otroligt observant. Det gäller att vattna kulfången och överväga att ställa in kulstigar. Med hagel har vi inte samma problem eftersom vi skjuter uppåt med stålhagel, som kan orsaka brand, och blyhaglen vid jaktstigar är så pass mjuka att problematiken inte är den samma, säger Lars Björk.

Ställde in på grund av torka

John Sandh är ordförande i Garpenbergs Jaktskytteklubb och han inser faran.

– Det är allvarliga grejer. Ifjol ställde vi in jaktstigen på grund av torkan, säger Johan Sandh.

De allra flesta kulfång i Garpbenberg är uppbyggda med sand. Arrangörsstaben kommer dock att kontrollera dem och vattna före tävlingarna den 5 maj.

– Just nu hoppas vi att väderprognosen enligt Klart.se håller i sig. Det lovas sammanlagt 20 millimeter regn från torsdagen före tävlingen. Tyvärr säger prognosen tio millimeter tävlingsdagen och det känns väl inte så roligt, säger John Sandh.

Prognosen enligt SMHI och norska YR är noll millimeter nederbörd fram till den 4 maj i Garpenberg. Det återstår att se vilken vädersajt som får rätt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser