Jaktnyheter

Vargangrepp i Tanum DNA-testas

Vargangreppet i norra Bohuslän i helgen har topsats för DNA-prov. Foto: Google maps/GettyImages

Någon gång under helgen dödade en varg fem stycken tackor vid Bullaresjön i Tanums kommun.
Fåren hittades sent på söndagskvällen.

"}}

Vargangreppet har ägt rum någon gång mellan lördag kväll och söndag kväll. I området finns inga vargrevir utan det närmaste är Boksjöreviret, som ligger vid svenska gränsen i Dalsland, enligt länsstyrelsens besiktningsperson Nelly Grönberg.

Inga vargobservationer har inkommit till länsstyrelsen i Västra Götaland den senaste tiden.

-Nej, men jag har hört att det förts olika diskussioner om det och att det byts bilder på Facebook, men det är inget som har rapporterats till oss.

Senaste angreppet skedde i Åmåls kommun i slutet av februari i år. Vargangreppet DNA-testades och det visade sig handla om en varg som är stationär i Åmål, cirka 11 mil från Tanum.

Dessförinnan dödade varg ett får i Kungälv, hösten 2020. Men då togs inga DNA-prover.

Det gjorde man däremot i helgen.

Boksjöreviret

– Det är inte lätt att koppla det till individ. Men jag har försökt, så får labbet se om de kan utröna något av provet, säger Nelly Grönberg.

För cirka två månader sedan konstaterades att en vargtik född i Boksjöreviret dödat två får i Norge i mars, i Rakkestads kommun. Hanen i Boksjöreviret är född i det svenska Tivedenreviret, som staten skapade då två vargar sövdes i Norrbotten och släpptes ut i Tiveden vårvintern 2013. De anses vara genetiskt viktiga.

På gränsen mellan Jönköpings län och Västra Götaland tror man att ett syskonpar från Tivendereviret har slagit sig ner och bildat Brängenreviret.

Tidigare angrepp i Bohuslän

Det är inte första gången det skett vargangrepp i Bullaren, Tanum. För fem år sedan beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på varg efter flera angrepp i fårhagar. Under loppet av en månad skedde åtminstone sex vargangrepp. Sju får dödades och sex skadades.