Annons
Varg, lo eller vildsvin? Olika bud om attack mot hund i Siggeforareviret - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan vargrevir
Lars Lideris vorsteh Meja attackerades alldeles nära huset i Norduppland. Foto: Privat
Varg, lo eller vildsvin? Olika bud om attack mot hund i Siggeforareviret

Vad var det egentligen för djur som skadade Lars Lideris vorstehtik i Östervåla - varg, lodjur, vildsvin?
- Jag är säker på att det var varg, säger Lars Lideri.
- Det är inte typiska skador orsakade av ett stort rovdjur, säger Jens Frank på Viltskadecenter.

Det var på kvällen den 23 mars som åttaåriga vorstehtiken Meja skadades i närheten av Gåvastbo i Norduppland. Lars Lideri hade gett henne och jämthunden mat och gick en kort rastningstur vid åkerkanten.

Klockan var runt 19.45 och Meja är lydig och går alltid lös under rastningarna. Hon har använts som stötande hund vid jakt på rådjur, hare och grävling. Det har även skjutits någon fågel för henne.

– När vi kom tillbaka till huset satte jag fast jämthunden och gick in en sväng. Plötsligt blev jämthunden helt galen och skällde. Sedan hörde jag Meja skrika i skogsdungen, berättar Lars Lideri.

Haltande och blödande

När han sprang ut kom Meja haltande till honom. Det visade sig att hon hade flera mindre och större sårskador på kroppen.

Det var ett snitt på två-tre centimeter bakom ena bogbladet, ett kraftigt blödande hål i ena armhålan, ett mindre hål på andra sidan kroppen samt ett sår på ena sidan svansroten och mindre sår på andra sidan svansroten.

Det blödde kraftigt, främst från hålet i armhålan.

Stugan som Lars Lideri och hans familj bor i ligger i Siggeforareviret, där hanvargen är född i Tivedenreviret och räknas som extremt värdefull för den svenska vargstammen.

Vargparet har minst fyra valpar och i höstas attackerades tre fårbesättningar i reviret. Länsstyrelsen har ingen uppgift om att vargarna gett sig på hundar, men Lars Lideri känner till åtminstone en incident.

– Under rådjursjakt var det en beagle som hade en varg alldeles bakom sig. Och det har setts både en och två vargar som gått genom byn, säger Lars Lideri.

Olika bedömningar

Den första veterinären tyckte att Mejas skador såg ut att vara orsakade av varg. Han skrev ut penicillin.

Dagen efter började det bildas luftfickor under skadorna. En annan veterinär satte in dränageslangar kring såren. Det görs för att sårvätska ska rinna ut och såren ska läka inifrån.

– Först var han säker på att Meja slagits med ett vildsvin. Men sedan ändrade han sig och trodde att det kunde ha varit skador av varg. Han skrev ”vildsvin?” och ”varg?” i papprena, berättar Lars Lideri.

Dagen efter attacken besiktade länsstyrelsens personal i Uppsala hunden.

– De tyckte att det såg ut som bettskador och ville göra en undersökning ute på platsen. De kom hem med två hundar som är tränade för att markera för rovdjur, berättar Lars Lideri.

”Visade intresse”

Den ena handläggaren och hundföraren spårade runt området med en gammel dansk hönsehund.

– Den visade intresse för en plats inne i slyn i skogskanten, under en gran. Samma plats visade min labrador intresse för, säger Sebastian Olofsson, handläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Ska era hundar bara markera för rovdjur?
– De är tränade på rovdjur men kan visa intresse för annat också. Här såg vi att någonting hade hänt på platsen, svarar Sebastian Olofsson.

Under granen hittade man några hårstrån som togs med för analys.

– Då tyckte vi att skadorna på hunden inte såg ut att vara gjorda av varg. Vi sa att det eventuellt kunde vara lodjur, säger Sebastian Olofsson.

Vildsvin?

DNA-analysen av hårstråna visade inte vilket djurslag de kom ifrån. Med hjälp av bilderna slöt sig Jens Frank, föreståndare på Viltskadecenter, till att Meja sannolikt råkat ut för en vildsvinsattack.

– Hunden hade inte typiska skador orsakade av ett stort rovdjur. Om de liknar någonting jag sett tidigare så är det skador från vildsvin. Att DNA-undersökningen av hårstråna inte gav något svar beror på att det inte funnits tillräckligt med vävnad från hårsäckar, säger Jens Frank.

Lars Lideri finner det osannolikt att vare sig lodjur eller vildsvin skulle uppehålla sig i dungen så nära huset bara minuter efter att han och hundarna varit ute på rastningspromenad.

”Nyfiken ungvarg”

– En nyfiken ungvarg kan jag tänka mig kommer så nära människor och hundar. Dessutom tycker jag det är märkligt att man kan titta på bilder och säga vad som kan vara vargtypiska bett eller inte. Ett dött får eller död hund, där förstår jag att man kanske kan säga det. Men i ett tumult kan väl hörntänder orsaka skador lite hur som helst, säger Lars Lideri.

Han tycker att det är märkligt att bedömningen först handlar om lodjur och sedan vänder till vildsvin – när Jens Frank på Viltskadecenter tittat på bilderna.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!