Jaktnyheter

Valborgsbild på fyra björnar överraskade Gävlejägare

Robert Hedkvist hade hoppats få en skymt av kronhjortar. Istället kom bilder på fyra björnar. Foto: Privat

Gävlejägaren Robert Hedkvist fick sig en rejäl överraskning när hans åtelkamera började skicka bilder på valborgsmässoaftonen. Fyra björnar tumlade runt på platsen.

"}}
Robert Hedkvist

– Jag hade hoppats få se kronhjort – och så kom det bild på björnar, konstaterar Robert.

Han har sin åtelkamera cirka två mil nordväst om Gävle, mellan Oslättsfors och Råhällan. På platsen har han haft på boktjära på några granar och satt upp en saltsten.

– Redan i fjol misstänkte jag att det kunde ha varit björnar på platsen, för jag hittade långa bruna hårstrån i tjäran. Eftersom jag är ganska ny som jägare, tog jägarexamen för tre år sedan, frågade jag andra jägare om hårstråna. Folk gissade på allt möjligt – utom björn, berättar Robert.

Man har inte vetat om att det skulle finnas björn i området och därför han Robert och hans jaktkompisar inte haft något organisation för björnjakt. Det kan det bli ändring på nu.

– De första bilderna på björnarna på valborg kom klockan 05.44 till 05.51 på morgonen. Sedan återvände de till platsen klockan 22.40. Inte undra på att vi inte har någon älgkalv, säger jaktkompisar jag pratat med.