Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Vad är det för skogsfågel bröderna Salomonsson fällde egentligen? Foto: Privat

Det var under fågeljakt i går som Jonte Salomonsson fällde en skogsfågel som inte liknar något annat. Storleksmässigt är den stor som en orre, men fjäderdräkten liknar mest en korsning mellan en ung tjädertupp och en järpe.

På sociala medier duggar gissningarna tätt och begrepp som tjäderjärpe och rackelhane diskuteras flitigt.

Martin Green, fågelforskare vid Lunds universitet och som har erfarenhet av skogsfågelinventering har sett bilderna på fågeln men är långt i från säker på vad det rör sig om.

– Jag får nog till viss del skylta med min okunnighet. Vi gör ju inventeringarna på våren och då har fåglarna inte juvenil fjäderdräkt. Vid första anblick trodde jag det var en ung tjädertupp men nu när jag ser de andra bilderna är jag mer tveksam.

Fågeln påminner om både tjäder och järpe. Kan dessa två arter hybridisera? Tjäder och orre kan ju det?

– Släktskap rent biokemiskt borde fungera. Jag är ingen expert på just den biten. Men i år har det häckningsmässigt varit mycket gynnsamt och fler kycklingar än normalt har klarat sig. Det är möjligt att även de mer udda kycklingarna klarat sig i år i större utsträckning än annars. Dessutom är kanske fler ute och jagar nu när det är gott om fågel vilket ökar chanserna att även udda fåglar fälls.

Jonte Salomonsson har bestämt sig för att stoppa upp den märkliga fågeln, men Martin Green tycker också att Jonte ska passa på att kontakta Naturhistoriska muséet i Stockholm så de kan göra DNA-analys och artbestämma fågeln.

 

 

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser