Lotta Friberg och Skärgårds Tösens Cassi, Smålandsstövare, Smålands stövarklubb, Sveriges vackraste stövare,
Sveriges vackraste stövare, Skärgårds Tösens Cassi, och hennes matte Lotta Friberg strax efter att Cassi utsetts till BIS 1 på riksutställningen i Eksjö. Domare var Petra Högberg och Ted Karlsson. FOTO: Anna Green Svensson, Smålands stövarklubb

Vackraste stövaren är äkta smålänning

Smålandsstövaren J RR NORD V-19 Skärgårds Tösens Cassi vackrast av alla stövare i landet är. Det stod klart i lördags, när Smålands Stövarklubb arrangerade riksutställning i Eksjö.

"}}

Femåriga Skärgårds Tösens Cassi, RR J NORD V-19 , är en tvättäkta smålänning med hemvist i Västervik där hon bor tillsammans med sin matte Lotta Friberg.

Tävlar i elitklass

Lotta arbetar med hundar på heltid. Vid sidan av jobbet som hundfrisör tränar hon mycket med sina egna hundar och Cassi är väl meriterad sedan tidigare.

Cassi jagar flera gånger i veckan och tillsammans med Lotta startas hon i elitklass med siktet inställt på att bli dubbelchampion. Hittills har Cassi tagit hem två första förstapris på hare. Ena förstapriset kneps på under ett elitprov vilket resulterade i en elittrea.

I fin tävlingsform

Ändå var det lite nervöst när Cassi äntrade utställningsringen i Eksjö 28 maj. Under de två år coronapandemin lagt locket på alla större evenemang har Lotta och Cassi inte kunnat tävla alls.

Men tävlingsformen var god. I takt med att Cassi erövrade den ena utmärkelsen efter den andra växte hoppet om att hon skulle ta sig ända till BIS 1.

”Det känns magiskt!”

Det var en glad matte som till sist tog emot beskedet om att hon lyckats.

– Det känns magiskt! Konkurrensen var hård. Det var 94 hundar som tävlade och hon är den första smålänningen som går så här långt, säger Lotta Friberg.

Skärgårds Tösens Cassi är Lotta Fribergs egen uppfödning undan en smålandsstövartik som också rönt en hel del framgång i tävlingssammanhang.

Ensamma i Västervik

Nu väntar det framgångsrika utställningsekipaget på att få fira sin seger tillsammans med andra smålandsstövare.

– Vi är de enda i Västervik, så firandet får vänta tills vi kan träffa kompisar med samma ras. Men ett extra ben och lite extra beröm har det i alla fall blivit efter att vi kom hem, säger Lotta Friberg.