Annons
Utökad jaktvapengarderob kan bli verklighet – Jägareförbundet positiva | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan pipbytessystem
Många moderna jaktvapen har enkla pipbytessystem och det nya förslaget gör det lättare att ha flera olika pipor att välja mellan. Arkivfoto: Per Jonson
Utökad jaktvapengarderob kan bli verklighet - Jägareförbundet positiva

Regeringen tittar på möjligheten till utökad vapengarderob och på så sätt minska både byråkratin och lätta upp de långa handläggningsstider som nu är en följd av att jägare med flera vapen måste motivera nya vapeninnehav. Svenska Jägareförbundet välkomnar politikernas förslag.

Äger man fler än fyra jaktvapen måste man motivera innehavet av nya vapen. Detta kräver mer arbete för vapenlicenshandläggare vilket i sin tur skapar längre handläggningstider.

Nu har Regeringen ett förslag om att det inte ska krävas motiveringar om du ansöker om licens till extra pipor. I förslaget, som förslås träda i kraft första juli i år, ska jägare kunna ha upp till tolv extra pipor utan avkrävas behovsmotivering av tillståndsmyndighet.

Ola Wälimaa, jurist på Svenska Jägareförbundet är positivt inställd till regeringens förslag.

– Det här är bra, även om vi hade några synpunkter i remissvaret på själva formuleringarna i texten. Tillsammans med den redan föreslagna ändringen av tillståndskravet för ljuddämpare från 1 juli 2022, så borde polisen kunna frigöra tillräckliga resurser och slutligen kunna hantera vapenärenden inom rimlig tid, säger han i ett uttalande på förbundets hemsida.

Enligt förbundsjuristen borde behovsmotiveringen även tas bort för femte och sjätte jaktvapnet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!