Jaktnyheter

Uppmaning om säljakt – men vågar regeringen?

En majoritet i miljö- och jordbruksutskottet uppmanar regeringen att införa licensjakt på säl. Foto: Gettyimages
En majoritet i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott uppmanar regeringen att införa säljakt. Men utskottet är kluvet – hälften av partierna reserverar sig emot beslutet – och sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd undrar om regeringen verkligen kommer att agera.
Företrädare för det kustnära fisket har i åratal påtalat problemen med de ökande sälstammarna i svenska vatten. Hittills har bara skyddsjakt varit möjlig. Vid sitt senaste sammanträde beslutade en majoritet i miljö- och jordbruksskottet att uppmana regeringen att införa licensjakt. ”Anledningen är att det ökande antalet sälar hotar fiskbestånden i Östersjön. Sälen orsakar också stora skador på kustfisket och förstör fiskeredskap. Detta leder till stora kostnader för yrkesfiskarna, som redan är hårt pressade. Den möjlighet till skyddsjakt på säl som idag är tillåten har visat sig vara svår att utnyttja fullt ut”, skriver utskottet”, i sin uppmaning till regeringen. Partierna som ställt sig bakom licensjakt är M, SD, C och KD. De som reserverat sig emot beslutet är S, V, L och MP.

Hur gör regeringen?

Sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd befarar att regeringen ändå inte kommer att ta initiativ till licensjakt. – Det är många sådana här tillkännagivanden som olika regeringar glidit undan. Redan 2013 kom Naturvårdsverket med utredningen som visade att sälstammen tål licensjakt och ändå har ingenting hänt i frågan. Och nu reserverar sig Socialdemokraterna mot utskottsbeslutet, säger Sven-Gunnar Lunneryd till Jaktjournalen. Han pekar på att det bara är några få procent av fisken vi äter i Sverige som fiskats i landet. – Ännu mindre kommer från det fisket alla säger sig värna om – det kustnära. Vi säljer fiskmjöl till Norge och köper tillbaka odlad lax. Det är helt galet. Sven-Gunnar Lunneryd tror att politikerna är rädda för att införa licensjakt på ett symboldjur som sälen. – Man tittar på sälens stora mörka ögon och tänker på allt människan ställt till med. Men vi har snart en helt orimlig situation för vårt kustfiske och det kan vem som helst kontrollera – det är bara att gå ut och läsa vad forskarna skriver, säger Lunneryd.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21