Udda raser i startfältet på Stövar-SM för rävhundar

Nu är startfältet klart inför årets Stövar-SM för rävhundar. Både american foxhound och treeing walker coonhound återfinns bland de uttagna hundarna.

Lindbergs Tesla av rasen treeing walker coonhound är en av deltagarna på kommande Stövar-SM för rävhundar. Arkivfoto: Per Jonson

Egentligen skulle Stövar-SM för rävhundar ägt rum i Norrbottens län men eftersom lokalklubben där arrangerade Nordiska mästerskapen ryckte Värmlands Stövarklubb in.

– Vi tog över arrangemanget på rätt kort varsel men ligger bra till planeringsmässigt, säger Christer Andersson, ordförande i Värmlands Stövarklubb.

Enligt Christer Andersson kommer fokus framför allt att ligga på provrutorna och hundarna. Mindre fokus läggs på kringarrangemang.

­– Det går åt mycket energi åt att jaga sponsring. Vi jobbar mer med att genomföra ett hederligt ”gammaldags” jaktprov. Men naturligtvis kommer vi se till att det finns bra boende och mat till deltagarna och funktionärerna.

Rädsla för varg

Fram tills för några veckor sedan var det relativt få hundar anmälda. Till skillnad från Stövar-SM för harhundar, anmäler hundägarna sig själva till SM för rävhundar. De hundar med bäst resultat från fjolårets jaktprov slåss om de tio platserna.

I år återfinns de udda raserna american foxhound och treeing walker coonhound i startfältet tillsammans med mer klassiska raser som finskstövare, hamiltonstövare och schillerstövare. Majoriteten av hundarna kommer från Sydsverige. Fjolåretsvinnaren, hamiltonstövaren Malmbäckaren Foxii finns också med i startfältet och försvarar sin titel.

– Ser man på årets startfält men även startfält från tidigare tävlingar är sydsvenska hundar överrepresenterade. Jag tror rädslan för varg har bidragit till att stövarägare dragit sig för att anmäla sig.

Varg finns i hela Värmland, även i det område tävlingen arrangeras, men Christer Andersson ser isar och vägar som större risker.

– Vi har inte haft några problem med vargar i de skogarna vi har förlagt provrutorna.

Stövar-SM för rävhundar går av stapeln helgen den 23-24 februari. Jaktjournalen finns i vanligt ordning på plats och liverapporterar på nätet. Ett reportage dyker också upp i tidningen senare i vår.

Uttagna hundar

(Med reservation för förändringar i startfältet)

Ebbarps Zäta (fin), Sten-Åke Ek, Smålands Stövarklubb.

Rita (am fox), Kent Henriksson, Jämtland/Härjedalens Stövarklubb.

Biabys Hekla (fin), Christer Lundborg, Smålands Stövarklubb.

Jaktchamps Doris (sch), Johan Hansson ,Gotland.

Malmbäckaren Foxii (ham), Jesper Karlsson, Bohuslän/Dals Stövarklubb.

Hultavikens Ajax (fin), Fredrik Johansson, Smålands stövarklubb.

Bergasjöns Söka (sch), Jerry Stridh, Västergötlands Stövarklubb.

Lindbergs Tesla (twc), Björn Lindberg, Östergötland.

Göingebygdens Fräck (ham), Per Kristoffersson, Sörmlands Stövarklubb.

Holmentorps Theodor (sch), Christoffer Andersson, Smålands Stövarklubb

Reserv

Alfgårdens Finn (sch), Erika och Jan Tinghall, Västergötlands Stövarklubb.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 3315
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser