Udda raser i startfältet på Stövar-SM för rävhundar

Nu är startfältet klart inför årets Stövar-SM för rävhundar. Både american foxhound och treeing walker coonhound återfinns bland de uttagna hundarna.

Lindbergs Tesla av rasen treeing walker coonhound är en av deltagarna på kommande Stövar-SM för rävhundar. Arkivfoto: Per Jonson

Egentligen skulle Stövar-SM för rävhundar ägt rum i Norrbottens län men eftersom lokalklubben där arrangerade Nordiska mästerskapen ryckte Värmlands Stövarklubb in.

– Vi tog över arrangemanget på rätt kort varsel men ligger bra till planeringsmässigt, säger Christer Andersson, ordförande i Värmlands Stövarklubb.

Enligt Christer Andersson kommer fokus framför allt att ligga på provrutorna och hundarna. Mindre fokus läggs på kringarrangemang.

­– Det går åt mycket energi åt att jaga sponsring. Vi jobbar mer med att genomföra ett hederligt ”gammaldags” jaktprov. Men naturligtvis kommer vi se till att det finns bra boende och mat till deltagarna och funktionärerna.

Rädsla för varg

Fram tills för några veckor sedan var det relativt få hundar anmälda. Till skillnad från Stövar-SM för harhundar, anmäler hundägarna sig själva till SM för rävhundar. De hundar med bäst resultat från fjolårets jaktprov slåss om de tio platserna.

I år återfinns de udda raserna american foxhound och treeing walker coonhound i startfältet tillsammans med mer klassiska raser som finskstövare, hamiltonstövare och schillerstövare. Majoriteten av hundarna kommer från Sydsverige. Fjolåretsvinnaren, hamiltonstövaren Malmbäckaren Foxii finns också med i startfältet och försvarar sin titel.

– Ser man på årets startfält men även startfält från tidigare tävlingar är sydsvenska hundar överrepresenterade. Jag tror rädslan för varg har bidragit till att stövarägare dragit sig för att anmäla sig.

Varg finns i hela Värmland, även i det område tävlingen arrangeras, men Christer Andersson ser isar och vägar som större risker.

– Vi har inte haft några problem med vargar i de skogarna vi har förlagt provrutorna.

Stövar-SM för rävhundar går av stapeln helgen den 23-24 februari. Jaktjournalen finns i vanligt ordning på plats och liverapporterar på nätet. Ett reportage dyker också upp i tidningen senare i vår.

Uttagna hundar

(Med reservation för förändringar i startfältet)

Ebbarps Zäta (fin), Sten-Åke Ek, Smålands Stövarklubb.

Rita (am fox), Kent Henriksson, Jämtland/Härjedalens Stövarklubb.

Biabys Hekla (fin), Christer Lundborg, Smålands Stövarklubb.

Jaktchamps Doris (sch), Johan Hansson ,Gotland.

Malmbäckaren Foxii (ham), Jesper Karlsson, Bohuslän/Dals Stövarklubb.

Hultavikens Ajax (fin), Fredrik Johansson, Smålands stövarklubb.

Bergasjöns Söka (sch), Jerry Stridh, Västergötlands Stövarklubb.

Lindbergs Tesla (twc), Björn Lindberg, Östergötland.

Göingebygdens Fräck (ham), Per Kristoffersson, Sörmlands Stövarklubb.

Holmentorps Theodor (sch), Christoffer Andersson, Smålands Stövarklubb

Reserv

Alfgårdens Finn (sch), Erika och Jan Tinghall, Västergötlands Stövarklubb.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 3315
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser