Annons
Tung S-kritik mot kortad ripjakt i norr - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan
Olov Abrahamsson på NSD vill att Regeringen tänker om i frågan om fjälljakten på ripa. Foto: Gettyimages och NSD, montage
Tung S-kritik mot kortad ripjakt i norr
"Ett klokt parti borde tänka om"

Socialdemokrater i norra Sverige kräver att Regeringen ändrar beslutet om kortad ripjakt.
- Ett klokt parti borde tänka om i det här läget, säger Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör på Norrländska Socialdemokraten och riktar sig till den S-ledda Regeringen.

Olov Abrahamsson ägnar dagens huvudledare i Norrlänska Socialdemokraten, NSD, till den infekterade frågan om vårvintrarnas ripjakt i norrlandslänen.

Regeringen har föreslagit kortad jakttid och det har fått starka socialdemokratiska politiker i det röda Norrbotten att regagera.

Olov Abrahamsson ledare i papperstidningen har rubriken ”Ett dåligt regeringsbeslut”.

”Hamnat snett”

– Regeringen borde tänka om och inse att man hamnat snett i den här frågan och borde fatta ett nytt beslut, och låta den gamla ordningen vara kvar, att man tillåter ripjakten fram till den 15 mars som det varit tidigare, säger Olov Abrahamsson till Jaktjournalen.

Bland de S-politiker som protesterar mot Regeringens förslag finns bland andra Anders Tano, ordförande för Socialdemokraterna i Kiruna. Tillsammans med företrädare för andra S-föreningar har han skrivit ett brev till partikamraterna i Stockholm.

Claes Nordmark, kommunalråd i Boden och ordförande i sammanslutningen Norrbottens kommuner, som företräder 14 kommuner i länet, har också framfört kritik.

”Rimmar illa”

– Det finns en ganska stark kritik mot Regeringens beslut. Det rimmar väldigt illa med lokalbefolkningens krav, säger Olov Abrahamsson.

Han pekar på att just mars månad är den tid på året då det går att bedriva friluftsliv och jakt under vårvinterperioden.

– Man kan tänka sig att en centralbyråkrat i Stockholm inte riktigt ser skillnaden mellan 15 februari och 15 mars i den norrbottniska fjällvärlden. I mitten av januari är det smällkallt och det finns inga förutsättningar för särskilt mycket friluftsliv eller jakt, säger Olov Abrahamsson.

Han avfärdar inte tanken att det kan vara Miljöpartiets politik som nu framträder i frågan om ripjakten i norr.

Miljöpartiets politik?

– Alla frågor bereds ju gemensamt i regeringskansliet, så det är klart att Miljöpartiets mer rigida syn på jakt kan ha fått genomslag i den här frågan. Men det vet jag inte. Frågan ligger under landsbygdsminister Jenny Nilsson och hon är socialdemokrat och borde känna till den opinion som finns i norra Sverige i de här frågorna, säger Olov Abrahamsson.

Han hoppas nu att Regeringen inser att ripjakten engagerar väldigt många boende i norrlandslänen och pekar på att Norrland av hävd är ett starkt socialdemokratiskt fäste.

– Om man då börjar gå i otakt med den stora opinion som finns i de här frågorna, förlorar man på det som politiskt parti. Det borde kunna bidra till ett omtänkande i regeringskansliet. Jag har ingen prognos för hur det går, men jag tycker att ett klokt parti borde tänka om i det här läget, säger Olov Abrahamsson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!