Jaktnyheter

Trevlig korvgrillning eller illegal vargmotning?

Polisen bekräftar att det pågår en utredning om flyttvargarna och hur det kom sig att de lämnade platsen där norska staten placerade dem. Foto: Gettyimages, montage

Nu bekräftar norska polisen att det pågår en utredning kring misstankarna att två flyttvargar motats iväg från Östvold. Facebook-inlägg ska utgöra en del av bevisningen.

"}}

Jaktjournalen har berättat om vargvärnarorganisationen Rovviltets Röst, som polisanmält att de norska flyttvargarna blivit bortstötta från området där placerades efter sövning och flytt vid årsskiftet.

Enligt NRK är vargarna nu på väg norrut och en polisutredning pågår.

Tips om ökad trafik

Anne Margrethe Vadder är ledare för Rovviltets Röst och säger till radiostationen att föreningen fick uppgifter om ökad trafik på skogarna där vargarna var. Det var både bilar och människor till fots.

Då tog sig Anne Margrethe Vadder och andra in i stängda Facebook-grupper och skämdumpade inlägg. Där stod bland annat:

”Vi måste jaga och störa dem så mycket som möjligt när vi får reda på var de är.”

”De har fortsatt goda spårningsförhållanden i vår vargzon söder om E18 i området inuti E6 och Glomma i öster. Vi är 60-80 män ute idag och imorgon kommer vi att vara nära 250 personer ute.”

Dessa skärmdumpar har lämnats in till polisen. NRK intervjuar Jostein Grav, en av dem som skrivit kommentarer på den aktuella Facebook-sidan.

”Grillade och trivdes”

– Vi var en grupp på cirka 70 personer som letade efter ledtrådar, men hittade inga. Vi informerade också SNO (Statens naturoppsyn). Nästa dag var det fint väder och folk var ute och grillade och trivdes på en söndag, men det var absolut ingen organiserad jakt på vargar, säger Jostein Grav till NRK.

Polisadvokat Morten Lundén säger till den norska radion att polisen tar utredningen på allvar eftersom det handlar om en skyddad art och det är förbjudet att jaga vilda djur.

– Lagen säger jakt, och med det menas att du påverkar skyddat vilt på ett sådant sätt att det ändrar riktning eller hastighet i förhållande till normal, fri rörlighet. Så det kommer inte dröja länge innan lagen bryts mot den bestämmelsen, säger Morten Lundén till NRK.

Det är fem namngivna personer som polisanmälts.