Tre vargattacker i Skåne – nu övervägs skyddsjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
5 månader sedan döda får
Tre vargattacker på tre dygn mot fårbesättningar i skånska Osby och Visseltofta. Karta: Google maps
Tre vargattacker i Skåne - nu övervägs skyddsjakt
Tre vargattacker har de senaste dagarna inträffat mot fårbesättningar inom ett litet område i norra Skåne. Nu överväger länsstyrelsen skyddsjakt.
På tre dygn har fem får dödats i tre attacker på gårdar i trakterna av Visseltofta och Osby. – Det är inom en radie av en mil och vi tror att det är en och samma varg som utfört attackerna. Möjligvis kan det vara samma individ som attackerade får i Pjätteryd i Älmhults kommun några mil bort för några dagar sedan, säger Tom Espgård, handläggare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Skåne. Cecilia Backe är chef på enheten för naturskydd vid länsstyrelsen, den enhet som nu har att fundera över skyddsjakt.

”Ansvar gentemot Eu”

– Vi pratar om det, men vi har inte kommit så långt ännu. Det finns ganska mycket att ta hänsyn till innan vi fattar beslut, säger Cecilia Backe. Vad då till exempel? – Ansvar gentemot EU om vargförvaltningen, beroende på vad det är för individ och vad den har för gener, svarar Cecilia Backe. Men är inte rekommendationen från Viltskadecenter, och beslutet i viltförvaltningsdelegationen i Skåne, att tre attacker inom kort tid och inom ett litet område ska ge skyddsjakt? – Då ska vi överväga skyddsjakt, ja. Det är det vi håller på med nu, svarar Cecilia Backe.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!