Tre vargattacker i Skåne – nu övervägs skyddsjakt

Tre vargattacker har de senaste dagarna inträffat mot fårbesättningar inom ett litet område i norra Skåne. Nu överväger länsstyrelsen skyddsjakt.

Tre vargattacker på tre dygn mot fårbesättningar i skånska Osby och Visseltofta. Karta: Google maps

På tre dygn har fem får dödats i tre attacker på gårdar i trakterna av Visseltofta och Osby.

– Det är inom en radie av en mil och vi tror att det är en och samma varg som utfört attackerna. Möjligvis kan det vara samma individ som attackerade får i Pjätteryd i Älmhults kommun några mil bort för några dagar sedan, säger Tom Espgård, handläggare och besiktningsman vid länsstyrelsen i Skåne.

Cecilia Backe är chef på enheten för naturskydd vid länsstyrelsen, den enhet som nu har att fundera över skyddsjakt.

”Ansvar gentemot Eu”

– Vi pratar om det, men vi har inte kommit så långt ännu. Det finns ganska mycket att ta hänsyn till innan vi fattar beslut, säger Cecilia Backe.

Vad då till exempel?
– Ansvar gentemot EU om vargförvaltningen, beroende på vad det är för individ och vad den har för gener, svarar Cecilia Backe.

Men är inte rekommendationen från Viltskadecenter, och beslutet i viltförvaltningsdelegationen i Skåne, att tre attacker inom kort tid och inom ett litet område ska ge skyddsjakt?
– Då ska vi överväga skyddsjakt, ja. Det är det vi håller på med nu, svarar Cecilia Backe.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼