Annons
Teori: Dräktig stenmårdshona åkte lastbil till Bromölla - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan mård
En koloni med stenmårdar har fått fäste i Bromölla. Arkivbild: Gettyimages
Teori: Dräktig stenmårdshona åkte lastbil till Bromölla

Elva stenmårdar har konstaterats i Sverige och DNA-prov visar att alla troligen är släkt med varandra.
- Jag känner mig styrkt i min teori att en dräktig hona liftat med en lastbil och hoppat av i Bromölla, säger P-A Åhlén som leder jobbet att fånga stenmårdarna.

Det var 2018 som företrädare för Mårhundsprojektet, som drivs av Svenska Jägareförbundets och har som uppgift är att bekämpa invasiva arter i Sverige, kunde konstatera stenmård i Bromölla.

– Då kom det in bilder som jägare tagit under åren 2014 och 2015 – exempelvis stenmård fångad i fälla, berättar P-A Åhlén.

Uppdrag: Ta bort dem

Han framhåller att Naturvårdsverket ännu inte klassat stenmården som invasiv art i Sverige. Men Mårhundsprojektet har fått i uppgift att ta bort populationen i Bromölla.

– Det kan indikera att Naturvårdsverket är i färd med att ta ett beslut att stenmårdarna är oönskade, säger P-A Åhlen.

Nu har man konstaterat elva stenmårdar och fått svar på DNA-prover som visar att samtliga sannolikt är avkommor till en och samma hona.

– Stenmården är ökänd för att gnaga på elkablar i bilar. Jag tror att en dräktig hona hoppade in i en lastbil någonstans i Europa och åkte med in i Sverige. Om hon gick på egna ben över bron kan man undra varför hon inte stannade i ett perfekt habitat i södra Skåne, utan vandrade elva mil norrut till Bromölla, säger P-A Åhlen.

Tätbebyggt område

Han och de övriga i Mårdhunsprojektet försöker nu fånga mårdarna i Bromölla. De lever inom en radie av cirka fyra kilometer, men uppdraget är svårt eftersom de rör sig i tätbebyggda områden.

– De har en urban livsstil och vi kan liksom inte släppa på hundar och jaga dem med vapen. Istället sätter vi upp fällor, säger P-A Åhlen.

Så här skriver Wikipedia om stenmården.

Elva stenmårdar har konstaterats i Bromölla. De första DNA-proven visar att de sannolikt är avkommor till samma hona.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!