Annons
SVT storsatsar och sänder älgvandring live - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan Direktsändning
Direktsändningen pågår dygnet runt i tre veckor på webben. Foto: Skärmdump SVT och Gettyimages, montage
SVT storsatsar och sänder älgvandring live
Sveriges Television satsar stort på att direktsända vandringsälgar i Västernorrland. I tre veckor livesänder man från Kullberg med 22 kameror, många av dem fjärrmanövrerade.
Sändningarna startade 15 april och ska pågå till 2-3 maj, kanske längre i projektet som fått namnet ”Den stora älgvandringen”. – Är det älgar som vandrar i området, så fortsätter sändningarna även efter den 2-3 maj, säger Johan Erhag, stationerad vid SVT i Umeå och projektledare. Älgarna uppges ha gjort samma vandring sedan urminnes tider. Varje vår vandrar de i stora skaror upp till Kullberg, som ligger cirka en mil norr om Junsele. Under sin väg simmar de bland annat över Ångermanälven. – 2011 var det omkring 200 älgar som simmade över älven. Nu har väl älgstammen minskat lite, men det är fortfarande många älgar som passerar. Vandringarna har inte kommit igång riktigt. Det borde de göra inom de närmaste dagarna, berättar Stefan Tågestad, jägare och besiktningsman på länsstyrelsen, som bor en mil från Kullberg.

En mil elkabel

För SVT är det ett stort projekt. 22 kameror och utrustning för ljudupptagning har monterats på olika platser. 15 av kamerorna fjärrstyrs och teknikerna har fått lägga ned stort jobb på att skydda utrustningen från väder och vind. – Vi har bland annat använt murarhinkar som skydd, säger projektledare Johan Erhag. Kamerorna fjärrstyrs från ett tillfälligt kontrollrum någon mil från älgarnas vandringsled. – Batteritiden för utrustningen har varit en utmaning. Men vi har löst det genom att dra elkabel hela vägen, en mil, berättar Johan Erhag. Är det en så viktig fråga att det är värt licenspengarna ni spenderar på projektet? – Ja, det tycker jag. Det är SVT:s första slow TV-satsning och det är spännande, meditativt och svårt att slita sig ifrån. Dessutom gör vi tre entimmes fördjupningsprogram om älg och de sänds med start på skärtorsdagen. Det är mycket TV-sändning för en liten peng, svarar Johan Erhag. Här kan du se den direktsända älgvandringen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!