SVT storsatsar och sänder älgvandring live

Sveriges Television satsar stort på att direktsända vandringsälgar i Västernorrland. I tre veckor livesänder man från Kullberg med 22 kameror, många av dem fjärrmanövrerade.

Direktsändningen pågår dygnet runt i tre veckor på webben. Foto: Skärmdump SVT och Gettyimages, montage

Sändningarna startade 15 april och ska pågå till 2-3 maj, kanske längre i projektet som fått namnet ”Den stora älgvandringen”.

– Är det älgar som vandrar i området, så fortsätter sändningarna även efter den 2-3 maj, säger Johan Erhag, stationerad vid SVT i Umeå och projektledare.

Älgarna uppges ha gjort samma vandring sedan urminnes tider. Varje vår vandrar de i stora skaror upp till Kullberg, som ligger cirka en mil norr om Junsele. Under sin väg simmar de bland annat över Ångermanälven.

– 2011 var det omkring 200 älgar som simmade över älven. Nu har väl älgstammen minskat lite, men det är fortfarande många älgar som passerar. Vandringarna har inte kommit igång riktigt. Det borde de göra inom de närmaste dagarna, berättar Stefan Tågestad, jägare och besiktningsman på länsstyrelsen, som bor en mil från Kullberg.

En mil elkabel

För SVT är det ett stort projekt. 22 kameror och utrustning för ljudupptagning har monterats på olika platser. 15 av kamerorna fjärrstyrs och teknikerna har fått lägga ned stort jobb på att skydda utrustningen från väder och vind.

– Vi har bland annat använt murarhinkar som skydd, säger projektledare Johan Erhag.

Kamerorna fjärrstyrs från ett tillfälligt kontrollrum någon mil från älgarnas vandringsled.

– Batteritiden för utrustningen har varit en utmaning. Men vi har löst det genom att dra elkabel hela vägen, en mil, berättar Johan Erhag.

Är det en så viktig fråga att det är värt licenspengarna ni spenderar på projektet?
– Ja, det tycker jag. Det är SVT:s första slow TV-satsning och det är spännande, meditativt och svårt att slita sig ifrån. Dessutom gör vi tre entimmes fördjupningsprogram om älg och de sänds med start på skärtorsdagen. Det är mycket TV-sändning för en liten peng, svarar Johan Erhag.

Här kan du se den direktsända älgvandringen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser