Sveriges nordligaste fälthare?

Tidigare i veckan publicerades en bild på en skjuten fälthare, i en grupp på Facebook. Haren skulle ha fällts utanför Boden. Något som får anses som unikt, men inte orimligt. Det säger Björn Sundgren på Svenska Jägareförbundet Norrbotten.

Är fälthararna på väg att på allvar etablera sig i Norrbotten. Arkivfoto: Gettyimages.

Det var i onsdags kväll som bilden på den fällda fältharen dök i upp Stövarklubbens Facebookgrupp. Av kommentarerna att döma rådde det delade meningar om harens ursprung. Några hävdade att den blivit utsatt, medan andra hävdade att arten börjat få fäste.

– Fältharebeståndet kommer allt närmare svenska gränsen på den finska sidan. Den bör passera Tornedalen inom kort. Hararna följer i mårdhundens spår. Det är en följd av mildare klimat, säger Björn Sundgren, Jägareförbundet Norrbotten.

Svenska Jägareförbundets viltövervakningsansvarige, Göran Bergkvist håller med. Han har den senaste tiden ägnat sig åt just fältharens utbredning.

– Vi kunde se en simultan ökning av rapporteringar av fälthare i norrlandslänen 2008-2009. Då fanns det sannolikt något som var gynnsamt för dem. Därefter har rapporterna gått ner. Men några enstaka fältharar kan finnas kvar. I höstas skickades en död hare till SVA som bedömde den som en hybrid. Den var upphittad i norr om Luleå.

Jaktjournalen har varit i kontakt med skytten som berättar att den fälldes under en toppfågeljakt en bit utanför Boden.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser