Jaktnyheter

Sveriges eftersöksjägare får utmärkelsen ”Årets djurvän”

Bilden tagen i Falun, där Anders Wiklund och Andre Granqvist är engagerade i trafikeftersök och tätortsnära jakt. Arkivfoto: Mikael Moilanen

Nationella viltolycksrådet och Sveriges eftersöksjägare tilldelas utmärkelsen "Årets djurvän" av Svenska Djurskyddsföreningen.

"}}

Djurskyddsföreningens styrelse lämnar följande motivering:

”För en djurskyddsinsats utöver det vanliga. Genom att dygnet runt årets alla dagar finnas tillgängliga vid eftersök av trafikskadat vilt bidrar ni med ert viktiga arbete till att minska och förkorta vilda djurs lidande.”

– Tack! Vi är väldigt hedrade över att ha fått priset som årets djurvän. De som verkligen förtjänar att uppmärksammas för sina insatser i detta är alla de tusentals jägare som på uppdrag av polisen går ut i ur och skur och söker efter trafikskadat vilt. Utan deras arbete skulle många fler vilda djur behöva lida mycket mer, säger Jonas Hysing, polis och ordförande i Nationella viltolycksrådet, på Djurskyddsföreningens hemsida.

Utmärkelsen tillkännagavs vid en liten ceremoni i Stockholm på torsdagen.

– Vi har fått ett tjusigt diplom. Priset inkluderade också en symbolisk summa pengar, men dessa har vi inte tagit emot, eftersom viltolycksrådet sorterar under Polisen som är en statlig myndighet och inte får ta emot pengar, säger Hanna Dittrich Söderman, samordnare tjänsteman vid Nationella Viltolycksrådet.