Succé för digital jaktdag på äldreboenden i Dalarna

Nu får människor på äldreboenden i Dalarna uppleva jakt – i alla fall digitalt. Studiefrämjandet åker runt med en skyttesimulator med löpande älg – och så grillar man korv och dricker kokkaffe.

Henric Lindh och Leif Risander på Studiefrämjandet i Dalarna bidrar med lite jaktglädje på äldreboenden.

Det var premiär för det digitala älgskyttet på tisdagen på ett äldreboende i Rättvik.

– Åtminstone två män hade jagat tidigare och uppskattade dagen mycket. Men även de andra, framförallt kvinnorna, tyckte att det var roligt att testa på att skjuta, berättar Leif Risander, jakt- och fiskehandläggare vid Studiefrämjandet i Dalarna.

Med sig hade han förbundets skyttesimulator, en cirka fem meter lång miniälgbana där man skjuter på sex meters avstånd.

– Träffen registreras på en display. De äldre kan ha svårt att få en klar bild i kikarsiktet, men vi hjälper dem med det, säger Leif Risander.

”Vilda lådan”

Under dagen kokade man kokkaffe och grillade korv över öppen eld. Dessutom hade Leif Risander med sig ”vilda lådan” där han har skinn, fjädrar och horn från vilda djur som han berättar om.

Nu går turnén för det här arrangemanget vidare till södra Dalarna, där Henric Lindh från Studiefrämjandet ska besöka tre äldreboenden i Långshyttan och Hedemora.

– Vi gör det här i folkbildningens tecken och nu börjar de ringa från fler kommuner i Dalarna som vill att vi ska besöka deras äldreboenden, säger Leif Risander.

Premiären på äldreboendet i Rättvik bevakades bland annat av Radio Dalarna. Hör deras inslag här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.
ANNONS ▼

Annonser