”Störning av jakt är ett brott som ska utredas”

Stockholm (JJ) – Det går inte att hänvisa till allemansrätten i det här fallet. Det säger socialdemokratiske talespersonen i jaktfrågor, riksdagsmannen Isak From, om aktivisterna som stör vargjägarna i Västmanland.

Isak From (s) jämför med ett fall i Västerbotten där polisen avvisade bärplockare som störde jakt. Foto: Riksdagen och Istock, fotomontage

Maskerade aktivister åker runt i jaktområdet i Kölstareviret och det upplever jägarna som både störande och obehagligt.

Aktivisterna berättar öppet på Facebook att deras ambition är att förhindra att vargar skjuts i den pågående licensjakten. Sedan dyker de upp maskerade i jaktområdet.

Jaktjournalen intervjuade på måndagen Jägareförbundets Gunnar Glöersen och Per Strömbäck vid polisen i Västmanland.

– Jag tycker att det är märkligt att polisen inte ingriper, säger Glöersen i Jaktjournalens webbradio.

Polisens Per Strömbäck svarar att polisutredning pågår. Men han hänvisar också till att det är svårt att avhysa människor från jaktområdet om de åberopar allemansrätten och rör sig i området utan att störa.

Hör webbradioinslaget här.

”Det är ett brott”

Just det faktum, att de ska förhindra jakten och att de uppträder maskerat menar Isak From är tillräckligt för att polisen skulle kunna avvisa dem från platsen.

– Ja, det tycker jag. Det är ett brott som ska utredas och som ska hamna i domstol. Om man stör en jakt är det egenmäktigt förfarande eller ofredande och det är brott. Det är jaktsabotage och man kan inte hänvisa till allemansrätten i det fallet, säger Isak From.

Han jämför med ett fall i Västerbotten, där ett jaktlag hade satt upp skyltar med budskapet att jakt pågick.

– Trots det åkte det in bärplockare i området och störde jakten. Då kunde polisen avvisa dem, för det var offentliggjort att jakt pågick, säger Isak From.

I fallet med vargjakten är den offentligt utlyst, menar Isak From. Länsstyrelsen berättar var och när den ska bedrivas och bifogar karta över jaktområdet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser