Annons
Stoppad vargjakt upprör både i Norge och Sverige | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan Norge
Norges Bondelag kommer återigen att demonstrera på Oslos gator, mot norsk vargpolitik. Arkivbild: Gettyimages
Stoppad vargjakt upprör både i Norge och Sverige
Återigen varslar Norges Bondelag om fackeltåg mot den norska vargpolitiken. Regeringen stoppade jakten på två vargrevir inom vargzonen och det har upprört både norska och svenska jägare och djurbönder.
De regionala rovviltnämnderna beslutade tidigare i höst att tre hela revir skulle skjutas inom den norska vargzonen. Men på Nyårsaftonen, dagen innan jakten skulle starta, stoppade klimat- och miljöminister Ola Elvestuen jakten på två revir. Detta bland annat på grund av att svenska Naturvårdsverket betraktar reviren som gränsrevir. Jakt där skulle påverka den svenska vargstammens storlek, menar Naturvårdsverkets tjänstemän. Norges jägare och djurbönder har gjort sig kända för sina stora manifestationer mot rovdjurspolitiken. Flera fackeltåg har samlat uppemot 10 000 demonstrerande på Oslos gator.

Fackeltåg 22 januari

Norges Bondelag meddelar nu på sin hemsida att ett nytt fackeltåg arrangeras den 22 januari. Kravet är att den norska regeringen respekterar besluten som tas i de regionala rovviltnämnderna. Också på den svenska sidan finns skarp kritik mot den stoppade vargjakten på två norska revir. – Vi påverkas genom att vi har kvar våra höga koncentrationer av varg, och det är ett problem. Hade koncentrationen av varg i Norge minskat kunde det ha möjliggjort utvandring av varg från Värmland, säger Tomas Fröman, ansvarig för rovdjursfrågor på Jägarförbundet Värmland, till Nya Wermlandstidningens pappersupplaga.

Riksdagspolitiker protesterar

Kristdemokratiske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson bor i Värmland och har reagerat och tagit upp ärendet i Riksdagen. Ottosson vänder sig emot att svenska Naturvårdsverket har synpunkter på norsk vargjakt. – Här handlar det om svenska myndigheter som lägger sig i inre politiska angelägenheter i Norge. Man visar återigen att man inte bryr sig om dem som bor och verkar i området, säger Kjell Arne Ottosson till SVT Värmland.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!