Annons
Uppdaterad: Staten betalar för rävfälla polisen hade sönder | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan ersättning
Uppdaterad: Staten betalar för rävfälla polisen hade sönder
Efter ett tips om "illegal rovdjursjakt" ryckte polisen ut och beslagtog en rävfälla i Kristinehamn. Fällan förstördes och nu ersätter staten fällans ägare med 5.000 kronor. – Det blir problem när fällan inte är märkt, säger polisen Robert Törnell.
Nya Kristinehamns-Posten berättar i sin pappersupplaga att polisen åkte ut och beslagtog rävfällan en söndag i september 2018. Det ska ha kommit in ett tips om illegal rovdjursjakt. Redan efter en dag lade dock förundersökningsledaren ned utredningen. Någon polis beslutade att fällan skulle kastas. Under tiden hade fällans ägare upptäckt att fällan var försvunnen från jaktmarken. Han trodde den stulits och gjorde en polisanmälan.

Skulle köras till tippen

Enligt polisen var fällan omärkt, men det bestrider ägaren. – Jag hade tillstånd av jaktledaren, fällan var godkänd och när jag kollade den på lördagen, dagen innan polisen tog den så var den märkt, säger han till Nya Kristinehamns-Posten. Han finner det märkligt att de inblandade poliserna inte försökte få kontakt med någon i jaktlaget innan de transporterade bort fällan. Nya Kristinehamns-Postens reporter har tagit del av polisens rapport och där framgår att polisens beslut var att ta isär fällan för att sedan köra den till soptippen. Transporten blev dock aldrig av, eftersom det framkom att ägaren ville ha tillbaka sin rävfälla. – Hade jag inte stått på mig så hade de slängt den, säger mannen till Nya Kristinehamns-Posten.

Bara fällan ersätts

Han fick vänta två månader på att få tillbaka fällan och då var den förstörd och gick inte att använda för jakt. Mannen krävde 20 880 kronor i ersättning. Beloppet inkluderade 5 000 kronor för en ny fälla, 9 000 kronor för utebliven jakt och 6 880 kronor för den arbetstid mannen fått ägna åt sina kontakter med polisen och utsättning av ny fälla. Nu har Justitiekanslern beslutat att själva fällan ersätts med 5 000 kronor. Förlorad inkomst och förlorad jakt betalar staten inte för.

”Inte lätt att få tag i folk”

Jaktjournalen har talat med polisens förundersökningsledare, Robert Törnell, som snabbt tog beslut om att lägga ned utredningen. – Vi fick kontakt med jägaren och kunde klara ut hur det låg till, säger Robert Törnell. Varför kontaktade ni inte jaktlaget i området innan ni beslagtog fällan? – Det var söndag och då är det inte helt lätt att få tag i folk, svarar Robert Törnell. Det finns ju organisationer här i landet som satt i system att polisanmäla rävfällor som fällor för illegal rovdjursjakt. Pågår det någon diskussion inom poliskåren om det? – Jo, det händer då och då att vi får in anmälningar om helt legala fällor. Problemet uppstår när fällan inte är märkt med uppgifter om ägaren, svarar Robert Törnell.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!