Annons
Skramlande hink nytt vapen mot närgången myskoxe - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
9 månader sedan myskoxe
Polisen ska test skramlande hink som vapen mot närgången myskoxe. Foto: Gettyimage, montage
Skramlande hink nytt vapen mot närgången myskoxe

Polisen i Jämtland har fått ytterligare en närgången myskoxe att hantera. En myskoxe har flyttats till ett hägn - nu ska polisen skramla med en hink.

Länstidningen i Östersund rapporterar i sin pappersupplaga att myskoxen under sommaren setts på flera platser kring Bruksvallarna.

– Det är människor som ringt till oss och känner oro för sin egen säkerhet och ­sina barn, säger Martin Trostemo, polisens viltsamordnare i Jämtland och Här­je­dalen, till tidningen.

En myskoxe, som i folkmun döpts till Brutus, flyttade polisen nyligen till ett hägn, Myskoxcentrum i Tännäs. Den nu aktuella myskoxen lämnade flocken i Härjedalen samtidigt som Brutus.

”Risksituationer”

– Det verkar mer och mer börja bli lite lika beteende, att vilja gå in i kohagar, söka sig in i bebyggelse. Och när beteendet blir närgånget så kan risksituationer uppstå. Det är ju svårt för människor att hålla avstånd till en mysk­oxe som håller till på ens gård, säger Martin Trostemo till Länstidningen Östersund.

Nu tar polisen till ett nytt grepp för att få myskoxen att lämna bebyggelsen.

– Man måste vara lite inno­vativ och försöka skrämma genom lite buller, skramla med en hink och prova mota iväg honom upp mot fjällkanten, säger Martin Troste­mo.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!