Jaktnyheter

Skadad jägare berättar: ”Måste lära mig att gå igen”

Göran Bratt tas om hand av räddningstjänst, ambulanspersonal och polis, Foto: Privat
Läkarna lyckades inte rädda foten för älgjägaren Göran Bratt som skadades av ett vådaskott i Hälsingland för ett par veckor sedan. – Jag måste lära mig att gå igen, säger han till Jaktjournalen.
Jaktjournalen har citerat Söderhamns-Kuriren och berättat om olyckan som inträffade under älgjakt i Rengsjö den 11 oktober. Göran Bratt sköt på en älg och alltihop slutade så olyckligt att han sköt sig själv i höger fot med älgstudsaren i kaliber .308. – Skottet trasade sönder allting framtill på foten. Det är tufft med jaktammunition – i ett sådant här fall skulle det ha varit helmantlat istället. Man har amputerat framdelen på foten, berättar Göran från sjukhussängen på Gävle sjukhus. Det var när han skulle avfånga älgen som olyckan inträffade. Han gick fram emot den och såg att den fortfarande andades.

Göran Bratt

Hamnade under älgen

– Då kom hunden och han for ikring älgen så att jag inte kunde skjuta. När hunden började ragga älgen flög den upp så att den landade på mig. Ett skott brann av, berättar Göran. Han lyckades putta undan älgen så att han kunde skjuta avfångningsskottet. Han kände att någonting hänt med foten, men tänkte att han vrickat sig under tumultet. – Hundföraren kom och han såg att det var allvarligare än så, konstaterar Göran. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen och Göran fördes till sjukhus. Under de drygt 14 dagar som gått har han opererats fyra gånger.

Slutar inte jaga

– Nu är det planerat återbesök om sju veckor och kanske får jag åka hem någon dag i veckan, säger Göran. 69 år gammal måste han nu lära sig att gå igen. – Det har talats om en ”gåskola” och specialskor, säger Göran. Han hade kameran med sig och följde med sin pappa på jakt i unga år. Sedan fick han en jakthund och började gå som hundkarl. Några planer på att sluta med jakten har han inte. – Nu när jag är pensionär har jag all tid i världen. Men det blir kanske svårt att gå med hund.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21