Jaktnyheter

Senaste vargnytt: Hund och får dödade i flera attacker

En drevertik dödades i lördags i Mo i Ockelbo. Besiktningsmannen håller för sannolikt att hunden attackerades av varg. Bild: Gettyimages och Hitta.se, montage
De senaste dagarna har flera vargattacker mot tamdjur inträffat på olika håll i Mellansverige. Här har vi samlat de senaste vargnyheterna.
En drevertik attackerades i lördags under rådjursjakt i Mo i Ockelbo. Länsstyrelsens besiktningsman, Jan Moberg, har tittat på hunden under måndagsmorgonen och håller för sannolikt att den bitits av varg. – Den har fått kraftiga bett över ryggen och bakdelen av kroppen. Hunden dog av inre skador och kraften i betten tyder på varg, säger Jan Moberg. Per-Olof Uhrus var med på jakten som slutade med att den drygt 1,5-åriga drevertiken dog.

Illvrål

– Hon passerade över vägen cirka 100 meter från mig och skällde glest och grovt. Vi trodde att hon hade dålig kontakt med rådjur. Men plötsligt hörde vi ett illvrål och sedan kom hunden tillbaka, berättar Per-Olof Uhrus för Jaktjournalen. Drevern kördes till djursjukhuset i Ultuna och där dog hon under operationen. – Ett bett ska ha kluvit en njure på hunden, säger Per-Olof Uhrus. Länsstyrelsen kommer att få ansökningar om skyddsjakt på vargen. – Det är en väldigt oro bland hundförare som ska delta i älgjakten på måndag. Om vi fick skyddsjakt skulle den kunna genomföras effektivt när det är så många älgjägare i skogen, säger Per-Olof Uhrus. Det finns inget känt vargrevir i området. Men enligt lokalbefolkningen är det en ensam tik som rör sig i trakterna.

Elva får vargdödade

En fårbesättning i Allmänningbo utanför Lindesberg drabbades under helgen av en vargattack. Sju får hittades döda och fyra var så svårt skadade att de fick avlivas. – Det var ganska mycket ätet på tre av fåren så jag tror att det var mer än en, säger Kjell Ståhlberg till P4 Örebro, om antalet vargar. Hittills i år har elva liknande attacker inträffat i Örebro län, rapporterar radiostationen.

Tre får vargdödade

Tre vargdödade får hittades i fredags i en hage i Dala-Floda i Dalarna. – Djurägaren kom ut och fick se att det var korp i beteshagen. Tre tackor hade blivit dödade, berättar Fredrik Perols, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna, för Jaktjournalen. Området ligger inom det så kallade Tansenreviret. Man har hittat vargspår i hagen men ännu ingen spillning. – Vi ska göra ett nytt försök att hitta spillning, säger Fredrik Perols.

Avvaktar i skyddsjaktsärende

Vargarna i Långbogenreviret i Östergötland har hittills dräpt 22 får och en kalv i tre olika attacker sedan maj. LRF Östergötland har uppmanat länsstyrelsen att ta initiativ till skyddsjakt, men länsstyrelsen dröjer med svar på det. – Vi avvaktar och ser hur det utvecklar sig. Nu pågår inventeringen och vi ska se hur många djur som ingår i varggruppen, säger Mia Kjällander, rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen, till Jaktjournalen. Läs om ärendet här.

”Vargen ett fantastiskt djur”

Ordföranden i Dalaavdelningen av Folkaktionen ny rovdjurspolitik, Nils Björklund, har hört av sig till Jaktjournalen med anledning av vår webbradiointervju med ordföranden i Jägareförbundet Dalarna, Ulf Berg. Björklund reagerar på att tidningens reporter och Ulf Berg inte kan säga något positivt om varg. – Vargen är ett fantastiskt djur, men inte här bland våra nordiska jakthundsraser och betesdjur. Det är inte vargens fel att den blivit utplanterad bland gårdarna mitt i Sverige, säger Nils Björklund.

”Hör inte hemma här”

Han har själv varit med om två vargdödade jakthundar. Men det får inte honom att hata vargen. – Den ska ju ha mat och då tar den ett får, en ko eller en hund, säger Björklund. Han har bland annat deltagit i jaktresor i Alaska och där har jägarna upplevt vargens närvaro mycket positiv, som en symbol för vildmarken. – Det har ibland varit händelsen som betalat resan – att man hört vargen yla i närheten. Men där finns ingen löshundsjakt och knappt några betesdjur, säger Björklund. Överhuvudtaget ser han inget negativt med vargen. – Men den hör inte hemma bland människor och tamdjur, avslutar Nils Björklund.

DNA-träff på Gåsmyrentiken

Det var varg från Gåsmyrenreviret som dödade tio får på Brategården utanför Fagersta den 21 september. – Vi har fått svar på DNA-prov som visar att tiken i reviret var inblandad, säger Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Fyra dagar efter attacken på Brategården dödades fyra får på en gård i Saxhammar i Söderbärke. Det ligger någon mil nordväst om Brategården. Läs om de båda fallen här och här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21