Sagolik änglavakt – Urak överlevde bogskott

Floby (JJ) Hundförarens värsta mardröm inträffade när Mathias Dahl var inbjuden på vildsvinsjakt med sin spets Urak. En förlupen kula genomborrade bogen på hans hund. Men mirakel händer och kulan missade både lungor och ryggrad. En dryg månad efter olyckan jagar hunden på nytt.

Mathias Dahl tillsammans med sin överlevare Urak. Foto: Privat

Det var på lördagen i älgjaktspremiärveckan som Mathias Dahl, Floby var inbjuden som hundförare i Mullsjö, tillsammans med sin 4,5-åriga hälleforsare/laikablandning Urak.

Det skulle jagas älg och vildsvin och Mathias släppte hunden som for i väg och tog upp.

– Jag vill helst att han bara ska jaga vildsvin men var lite osäker till att börja med eftersom det inte stod still utan rörde sig hela tiden. Jag trodde eventuellt att han fått tag på en tjur.

Skott och skrik

Efter ungefär en och halv timme går det i pass och en skytt ser att hunden går med sex-sju vildsvin. Passkytten får inget läge och vildsvinen fortsätter till nästa passkytt. Där smäller det.

– Jag är bara drygt 200 meter bort och hör skottet. Men jag hör också hur min hund skriker rätt ut i smärta och ångest. Jag får panik och springer in på löpan trots att jag är trött efter att ha förföljt gångståndet länge.

Bara ingångshål

Mathias möter Urak inne i skogen och ser hur blodet pumpar ur ett hål precis bakom höger bogblad.

– Jag lägger ner hunden på marken och tänker att nu är det kört. Han kommer dö. Jag värderar att avliva honom på plats för att han inte ska lida mer. Men så undersöker jag honom lite noggrannare.

Mathias hittar inget utgångshål och när han tittar i munnen på Urak ser han heller inget blod.

– Jag jobbar som deltidsbrandman och har fått utbildning i första hjälpen. Det borde varit blod i munnen om hundens lungor skadats.

Snabb vård

Mathias får hjälp av kompisen Andreas Freiman och de bär ut hunden ur skogen och kör i ilfart mot djursjukhuset Anicura i Jönköping. Personalen där varslas om att en skottskadad hund är på väg och de får hjälp så fort de kommer in.

– Jag förvånas lite över hur lugna de var. De kikade på hunden, röntgade honom och så säger de till mig att hunden nog får stanna över natten. Jag och kompisen skrattade nästan eftersom vi trodde att hunden skulle få stanna där betydligt längre om han ens överlevde.

Millimeter från döden

Passkyttens kula, en Alaska i kaliber 30-06 hade gått in i hunden brösthåla precis bakom höger bogblad och fortsatt igenom bröstkorgen mellan lungorna och ryggraden. Kulan hade stannat i vänster bogblad och kunde där plockas ut.

– Veterinären som själv är jägare berättade för mig att hunden haft en sagolik tur. Urak borde inte klarat sig med en sån här träff.

Mathias Dahl har behållit kulan som veterinären plockade fram från Uraks bogblad. Foto: Privat

Snabb återhämtning

Redan efter mindre än två veckor kunde Mathias börja cykelträna med Urak som snabbt återhämtade sig. Och för några veckor sedan åkte Mathias till Axtorps vildsvinshägn för att se om hunden vågade skälla på vildsvin efter den traumatiska upplevelsen.

– Han var lite avvaktande först när jag släppte honom men sen lovade han i väg och började skälla. Efter några minuter jobbade han på som vanligt.

Inte arg på skytten

Mathias hyser inget agg mot passkytten. Denne var helt förstörd efter olyckan. Han hade skjutit på ett av vildsvinen i gruppen och kulan måste vinklat bakåt enligt honom.

– Jag kan inte gå runt och vara arg på honom. Olyckor sker och det är tillräckligt jobbigt för honom att leva med detta. Vi är kompisar och jagar ihop fortfarande, säger Mathias.

Nu i helgen ska Mathias och Urak ut på vildsvinsjakt igen.

– Det hade varit helt fantastiskt om jag fick möjlighet att fälla ett vildsvin för hunden. Det är han värd.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Jaktjournalens grundare död

Grundaren av Jaktjournalen och Fiskejournalen, Otto Elander, har avlidit i en ålder av 80 år. Jaktjournalens förste chefredaktör, John Duff, skriver här ett minnesord om sin chef.

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?
ANNONS ▼

Annonser