Så säger kändisexperterna om vargdramat i Tierp

Om uppgifterna stämmer, att vargen inte lämnade platsen trots att man avlivade rådjuret och försökte skrämma bort den, var det rätt att skjuta den. Det anser vargforskare Olof Liberg om tisdagens vargdrama i Tierp.

Vargen när den är i färd med att slita bort en del från det levande rådjuret. Vargforskare Olof Liberg kommenterar dramat.

Jaktjournalen berättade på tisdagen om den familj som filmade en varg som attackerade ett rådjur i deras trädgård.

De filmade dramat på några meters avstånd, genom sitt fönster på villan.

Bland annat ses vargen slita  bort delar från det levande rådjuret och äta dem.

Ett par timmar senare anlände polisen och deras jägare började med att avliva rådjuret.

– Den satt bara 20 meter bort och var helt obekymrad, både av skottlossningen och av att det rör sig en massa människor runtikring. Den var inte alls rädd och det är ett annorlunda beteende som gör att vi bedömde den som oförutsägbar, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen, till SVT Uppsala.

”Borde ha gett vargen en chans”

När Jaktjournalen första gången nådde familjen som bor i huset där vargen attackerade ett rådjur, var klockan 12.07. Då hade dramat i trädgården varat i cirka en halvtimme, uppskattade familjen.

Polisen avlivade vargen klockan 13.41.

Tom Arnbom jobbar på Världsnaturfonden WWF och tituleras rovdjursexpert.

– Jag tycker kanske att de borde ha gett vargen en chans. Oftast så blir de rädda och springer iväg när de upptäcker människor, säger Tom Arnbom till SVT Uppsala.

”Barn har kläder”

Jan Bergstam, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, tycker att vargen borde ha fått äta sitt rådjur i fred.

– Man kan inte säga att den är farlig för allmänheten, men det är polisens bedömning och de har den rätten att ta det beslutet. Om den har ett byte är den fixerad vid att komma undan med det. Man borde ha avvaktat och sett till att folk höll sig därifrån istället. Om de hade låtit vargen vara och fått äta rådjuret så hade den gått därifrån, säger Rovdjursföreningens ordförande Jan Bergstam till SVT Uppsala.

Jonas Wahlström, som förestår Skansenakvariet och tituleras djurexpert, framhåller att det är liten risk för att människor attackeras av varg.

– För småbarn kan det finns en liten risk, men barn har kläder på sig som avskräcker så risken är liten, säger Jonas Wahlström till Aftonbladet.

”Usch, usch, usch”

Vargforskare Olof Liberg ser händelserna bland husen i Tierp som ”ytterligare en pusselbit i vargens breda personlighet”. De visar vilket flexibelt djur det handlar om, säger Liberg till Jaktjournalen.

Han reagerar på att vargen inte lyckas få ihjäl rådjuret utan att det ligger och andas på filmen.

– Det ser för jävligt ut. Det där var ingen bra propaganda för vargen, det kan jag ju säga. Usch, usch, usch, säger Liberg.

Hans bedömning är att det är en ungvarg ”på vift”. Det bygger han dels på att den ser ”tafflig” ut i sitt dödande, dels att den inte uppvisar någon större styrka när den försöker dra rådjuret i snön i trädgården.

”Rätt att avliva”

– Det var naturligtvis rätt att avliva den. Det är inte bra att vargar uppehåller sig i bebyggelse och det finns en risk för att den här individen är oskygg. De försökte först skrämma iväg den, och det var folk närvarande, och ändå gav sig vargen inte iväg. Det kan vara en indikation på att den är oskygg för människor, säger Olof Liberg till Jaktjournalen.

Vargen ska nu obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Undersökningen kommer att visa vad det är för varg, hur gammal den är och om den eventuellt var skadad eller sjuk.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser