Joakim Falk och hans duktiga tik Rytterstajägarens Baikal.

Rytterstajägarens Baikal – En östsibirisk älgmaskin

Att vara skåning i älghundsvärlden är inte alltid så lätt. Ofta blir man associerad med godsjakter och stöthundar. Detta gäller inte Joakim Falk, Perstorp och hans duktiga östsibiriska laikatik Rytterstajägarens Baikal. Vid 20 månaders ålder tog hon ett förstapris på älg. Sedan var det en spikrak väg mot det svenska och norska jaktchampionatet.

Jaktjournalen möter upp Joakim Falk och hans lilla östsibiriska laikatik i skogen i norra Skåne. Baikal eller Gun som Joakim har valt att kalla henne, hoppar med en tydlig jaktiver ut ur bilen. Joakim är en erfaren spetsjägare och jagar främst vildsvin. I hans hundstall finns i dag ytterligare två östsibiriska laikor och en gråhund. – Här i Skåne fungerar tveklöst de gamla laikorna bäst. De är ganska lagom här nere och har inte överdrivet långa förföljanden, berättar Joakim och fortsätter. – Gråhunden tar oftast ett slag, ger sig i väg och jagar hela dagen.

Ville satsa på älgjakten

Även om vildsvinsjakten med ställande hund i Skåne var rolig ville Joakim satsa på älg. Desto mer han och gråhunden Northug provade älgjakten, desto mer bitna av jaktformen blev de. Men Joakim behövde ett komplement till sina hundar. – Jag gillar laikans arbetssätt och rasen är på stark frammarsch, men jag är övertygad om att det måste finnas en stark tiklinje för att få fram en duktig hund. När tysk jaktterrier klubb anordnade sin årliga rasträff var Joakim där med en kompis. Av en slump träffade Joakim på David Skagerlind där. Joakim hade vid detta tillfälle rätt bra koll på vilka välmeriterade laikatikar som fanns och hur deras avkommor gick. – Jag visste vad David hade för tik efter att ha läst hennes jaktprov och ska jag vara helt ärlig, jag tror inte jag hade fått köpa en valp om jag inte hade lärt känna David där, säger Joakim.

Tidig jakt

När Joakim fick hem Gun började han genast att skogsträna henne och prägla på älg. – Jag hade en filosofi att inte prägla henne på vildsvin utan bara på älg. Det var först när hon var färdig jaktchampion på älg som jag tänkte introducera henne för vildsvinen, säger Joakim. Den tidiga skogsvanan och präglingen skulle snart skörda frukt. Gun hade sitt första ståndskall på älg när hon var åtta månader. – Det var ett ganska kort jobb, men jag förväntar mig inte mer av en hund i den åldern. Jag vill inte att de ska jaga för tidigt heller, skulle det hända något så kan hela hundens karriär vara förstörd, säger Joakim.

Jaktchampion i ung ålder

Gun bara växte från hennes första ståndskall och Joakim sköt första älgen på ståndskall när hon endast var nio månader gammal. Redan samma säsong anmälde Joakim till tre löshundsprov och ett spårprov. – Det kanske var djärvt gjort, men jag ville gå för championatet, berättar Joakim. Och visst gick jaktproven som en dans för Gun och Joakim. Under loppet av lite mer än en månad tog ekipaget tre raka förstapris och ett godkänt spårprov. Gun var färdig jaktchampion och ingen var gladare är Joakim.

Rasmästare

Svenska Laikaklubben tar årligen ut fem hanar och tikar med högst poäng i Sverige – av alla laikaraser. Med Guns höga provresultat blev hon uttagen som reserv till mästerskapet. Men så hoppade några hundar av och då fick ekipaget chansen. Det blev ett intressant prov för Joakim och Gun. – Gun tog upp på första sökturen bara ett par hundra meter från bilen. Jag tänkte att det var kört, tyvärr har inte Gun några poäng att hämta när det kommer till samarbete eller lydnad heller, berättar Joakim. Men Gun visade fina kvalitéer på provet och stod slutligen som vinnare av hela provet och kunde titulera sig som rasmästare på älg. – Det var givetvis fantastiskt att vinna. Jag trodde aldrig det skulle gå så bra när vi fick upp så nära bilen, säger Joakim.

Norsk jaktchampion

Guns framgångar gav givetvis Joakim mersmak. Därför bokades ett tvådagarsprov i Norge för att kunna lösa ut det norska jaktchampionatet. I Norge är reglerna för att bli champion lite mer komplicerade och mer likt ett elitprov för de svenska stövarna. Hunden ska under två dagar startas på prov och presentera ett förstapris per dag, dessutom måste hunden vara så pass duktig att den skrapar i hop totalt 150 poäng. När Joakim och Gun for till Norge var givetvis förväntningarna höga, vilket Gun överträffade. Under de två dagarna presterade hon två förstapris med 84 och 85 poäng, därmed kunde Gun titulera sig som Norsk jaktchampion. – Det var en helt fantastisk känsla. Åker man så långt bort så vill man ju att det ska gå bra. Hade inte Gun börjat löpa, hade vi åkt till Finland för göra klart det nordiska jaktchampionatet. Nu valde jag att para henne i stället och de finska proven finns ju kvar till nästa år, säger Joakim.

Utställningar

Joakim har, precis som många andra inbitna jägare, inte prioriterat utställningarna. Gun är utställd två gånger, båda gångerna med Excellent. – Hon är en snygg tik och hade jag varit lite mer trägen hade hon nog blivit utställningschampion också, säger Joakim och fortsätter. – Om jag lyckas ta fram henne till nordisk jaktchampion ska jag nog gå för utställningschampionatet också. Mig veterligen finns det ingen östsibirisk laikatik som har lyckats med detta.

Avel

Givetvis ska duktiga hundar gå i avel – speciellt tikar. Joakim läste igenom stamtavlorna väl innan han valde en lämplig hane. En finsk hane som är jaktchampion på vildsvin. – Jag vill ha variationen i laikan men även jaktlusten, söket och även förmågan att ta kalla slag, berättar Joakim. Nu börjar bara jobbet med att välja valpköpare, vilket inte är en lätt uppgift. – Det har redan ringt över 100 personer, men jag har höga krav på mina valpköpare. De ska jaga mycket, ha en bra hundhålling, gå jaktprov och utställning. Men framförallt ha många marker att jaga på, avslutar Joakim Falk, älgjägaren från Skåne.