Regeringen höjer jaktkortet till 400 kronor | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 veckor sedan jaktkort
Regeringen höjer avgiften på det statliga jaktkortet till 400 kronor.
Regeringen höjer jaktkortet till 400 kronor
Jägareförbundets allmänna uppdrag upplöses

Regeringen meddelar att man höjer jaktkortsavgiften från 300 kronor till 400 kronor. Svenska Jägareförbundet blir av med sitt allmänna uppdrag men istället får ett något mindre organisationsbidrag samt möjlighet att ansöka om mer finansiering.

Regeringen meddelar idag att man ändrar i viltvårdsfonden. Priset för jaktkortet höjs från 300 kronor till 400 kronor och samtidigt flyttar regeringen ansvaret för fördelningen av fonden ytterligare mot Naturvårdsverket.

I ett pressmeddelande skriver Näringsdepartementet att Svenska Jägareförbundet blir av med det allmänna uppdraget, men ”Fr.o.m. 2022 kommer Svenska Jägareförbundet att behålla sin unika roll och få ett mer renodlat organisationsbidrag.”

Vad det innebär konkret är att Svenska Jägareförbundet får en del av viltvårdsfonden. Enligt ett räkneexempel som bifogats från Näringsdepartementet innebär det 43,9 miljoner kronor mot att jaktkortslösarna är lika många som idag. I jämförelse fick förbundet cirka 53 miljoner i år.

Organisationsbidrag

Förutom det speciella organisationsbidrag som regeringen beslutat dela ut till Svenska Jägareförbundet kommer organisationer kunna söka bidrag ur en pott på cirka 17 miljoner kronor. Genom upphandling kommer man också kunna få finansiering för att utföra viltvårdsåtgärder, som till exempel viltövervakning, klövviltsförvaltning eller organisering av trafikeftersök ur en pott på cirka 19 miljoner. Uppgifter som tidigare ingått i Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Huruvida Jägarnas Riksförbund kommer få del av viltvårdsfonden i framtiden är ovisst. De kommer få söka organisationsbidrag hos Naturvårdsverket eller sälja någon av viltvårdsåtgärderna.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!