Jaktnyheter

Räv-SM ställs in efter oreda i Stövarklubben – ”Luften har gått ur oss”

Efter konflikter i Svenska Stövarklubben avsäger sig Jämtland-Härjedalens stövarklubb uppdraget att arrangera räv-SM. "Vi tappar sugen och ambitionerna att anordna Svenska Stövarklubbens tävling", säger Mats Eriksson, sekreterare i lokalklubben.
Jämtland-Härjedalens stövarklubb arrangerade Har-SM 2019 men tog ändå på sig det mastiga uppdraget att anordna nästa Räv-SM för en månad sedan. Men efter turbulensen under Svenska Stövarklubbens årsmöte där hela styrelsen avgick och ersattes av en interimsstyrelse har lokalklubben tappat sugen och ställer in tävlingen. – Vi har meddelat interimsstyrelsen att vi inte anordnar Stövar-SM för rävhundar i höst, men jag vet inte om någon annan lokalklubb kan ta uppdraget, säger Mats Eriksson, sekreterare i Jämtland-Härjedalens stövarklubb.

”Tjafs om inget konkret”

Under Svenska Stövarklubbens förbundsstämma gavs ingen ansvarsfrihet för sittande styrelse och stämman avbröts för att återupptas i november. Jaktjournalen har tidigare rapporterat om att mycket av kritiken mot sittande styrelse har handlat om ekonomin och redovisningen. – Man tappar sugen när de tjafsar om det här. Vi på lokalklubben har resonerat så att revisorerna inte har hittat några fel och de kan ju det här bättre än oss. De hade inga anmärkningar utan tvärtom. Svenskan går ju plus.

Satsar på lokala tävlingar

Jämtland-Härjedalens stövarklubb anser att SM är Svenska Stövarklubbens tävling och att de hellre satsar på sina egna aktiviteter. – Lokalt planerar vi att köra på som vanligt. Våra egna tävlingar och prov är vi inte så beroende av Svenska Stövarklubben, säger Mats Eriksson. Vad tror du kan rädda Svenska Stövarklubben när stämman återupptas i november? – Vi behöver tio nya styrelsemedlemmar som medlemmarna litar på.

Daniel Sanchez

Stövar-SM räv hålls i Jämtland-Härjedalen
Stövarklubbens styrelse nekades ansvarsfrihet – avgick
Hamiltonstövareföreningen om krisen i Stövarklubben