Jaktnyheter

Polisen överklagar till högsta instans om ”Olles” vapen

Frågan om Olles jaktvapen mal vidare i det rättsliga systemet. Foto: Gettyimages
"Olle" har fått rätt i Kammarrätten – bevisen om misstänkt olaglig jakt på varg är så svaga att polisen inte har rätt att neka honom hans vapen. Men polisen ger sig inte utan överklagar till högsta förvaltningsdomstolen.
– Det är förvånande att polisen inte accepterar Kammarrättens dom. Nu får vi se om Högsta förvaltningsdomstolen anser att det finns något prejudikatsvärde i fallet och ger prövningstillstånd, säger advokat Erik Söderman. Han försvarar ”Olle”, som vi valt att kalla honom. Jaktjournalen har rapporterat om fallet bland annat här. Olle sköt en björnunge under premiärdagen av björnjakten i höstas. Plötsligt kom en björn till som gick till attack och Olle blev tvungen att försvara sig och skjuta den. Det var honan och det pågår en förundersökning om jaktbrott. Olle är också en av de män som greps och anhölls misstänkt för inblandning i dödandet av en varg på sjön Amungen i Dalarna mars 2019.

Högsta instans

Den enda bevisning poliserna presenterat mot Olle är att hans telefon var uppkopplad i området den dagen en varg ska ha skjutits på sjön Amungen. Men Olle påpekar att det beror på att han bor där. Dessutom var han ute i trakten och åkte skoter den dagen vargen ska ha dödats. Kammarrätten tycker inte att bevisen mot Olle har sådan styrka att hans tillstånd att inneha jaktvapen slutligen kommer att återkallas. Kammarrätten upphäver polisens beslut och menar att Olle har rätt att inneha sina vapen. Men det tycker inte polisen, som meddelat advokat Erik Söderman att man driver fallet vidare till Högsta förvaltningsrätten. Olle blev mycket glad över kammarrättsdomen och har hoppats kunna jaga lite räv innan säsongen är över. – I och för sig var det väl väntat att polisen skulle överklaga. Nu är det bara att hoppas att Högsta förvaltningsdomstolen inte tar upp fallet, säger Olle.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21