Jaktnyheter

Polisen hittade studsare hängande på en krok i sovrummet

Enligt förvaltningsrätten i Karlstad var det rätt av polisen att omhänderta en 72-årig värmlännings vapen sedan ett kulgevär för jakt hittats hängande på en krok i mannens sovrum. Allt pekar mot att hans vapenlicenser kommer att återkallas. Foto: Sveriges domstolar

En 72-åring man i Värmland har förgäves överklagat till förvaltningsrätten i Karlstad att polisen omhändertagit alla hans fyra jaktvapen sedan en polispatrull hittat en studsare hängande i mannens sovrum. Det ses som ett så allvarligt brott mot förvaringsbestämmelserna att 72-åringen får räkna med att bli av med sina vapenlicenser, anser rätten.

"}}

Allt började med att värmlänningen var skäligen misstänkt för olaga hot. Den förundersökningen lades ned senare. Men misstanken om olaga hot gjorde att en polispatrull åkte hem till mannen den 14 juli i år för att tillfälligt omhänderta hans vapen.

72-åringen kom till bostaden med sin bil samtidigt som poliserna anlände till huset. Det visade sig att tre av mannens vapen förvarades i det godkända vapenskåpet. Men det fjärde vapnet, en Anschütz-studsare, hittades hängande på en krok i mannens sovrum.

Fick alla sina vapen omhändertagna

Därför har Polismyndigheten beslutat att 72-åringen i väntan på det kommande beslutet om återkallade vapentillstånd ska ha alla sina vapen omhändertagna för att han inte följt vapenlagens förvaringsregler.

”Således har du inte uppfyllt din skyldighet som vapeninnehavare genom att ha omedelbar kontroll över skjutvapnet, att hålla det under uppsikt så att ingen obehörig kan komma åt det samt underlåtit att förvara det i ett godkänt vapenskåp. Därtill råder försvårande omständigheter med anledning av att det satt ett magasin i berört skjutvapen”, skrev rättsavdelningen i polisregion Bergslagen till mannen.

Detta beslut har värmlänningen överklagat till förvaltningsrätten i Karlstad. Till rätten anförde 72-åringen följande:

Hade väntat på en skabbräv

Den aktuella dagen hade han suttit vid sitt sovrumsfönster och väntat på att kunna avsluta plågorna för en halt skabbräv som setts tidigare i grannskapet. Som jägare anser han sig ha en plikt att inte låta djur lida.

Anledningen till att han inte låste in vapnet när han åkte hemifrån var att han fick bråttom till ett läkarbesök och glömde vapnet. Vapnet hängde två meter från vapenstället och var inte synligt utifrån. Det fanns inget skott i patronläget. Hans jakthund var på plats i hemmet. Han har varit beredskapspolis i många år och har alltid skött sig. Hans liv består av jakt och han brinner för viltvård.

Spelar ingen roll att jakten är viktig

Men de argumenten föll ej i god jord hos förvaltningsrätten, som gör samma bedömning som polisen. Allt lutar mot att brottet mot förvaringsbestämmelserna gör att mannens alla vapenlicenser kommer att återkallas av polisen, konstaterar rätten. Då spelar det ingen roll att jakten är betydelsefull för 72-åringen. Därför avslås överklagandet av omhändertagandet av vapnen.