Annons
Pluttan imponerar i vildsvinslöpan | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan
Pluttans stora förtjänst är att hon tar kalla vildsvinsslag som hon sedan driver eller skäller ståndskall på. Foto: Holger Nilsson
Pluttan imponerar i vildsvinslöpan

Plotthundar är kanske inte den vanligaste vildsvinshunden. Det är ju björnjakten vi först och främst förknippar denna ras med. Kent-Ove ”Bagarn” Nilsson, från Kinna i Västsverige, lockas också av björnjakt. Men av naturliga orsaker består de flesta jaktdagarna av vildsvinsjakt. Plottpower Pluttan behärskar denna jaktform till fullo och är en eftertraktad gäst hos många jaktlag i trakten.

– Det har gått jättebra, hon fattade snabbt intresset för vildsvinen och eftersom jag är säsongsarbetare kan jag jaga i stort sett hela jaktsäsongen. Det blir nog tre-fyra jaktdagar per vecka, men det är Pluttan som blir inbjudan, jag är mest som ett bihang, berättar Kent-Ove med ett skratt.

Redan i början av vintern 2020 träffade undertecknad på Pluttan vid en vildsvinsjakt utanför Horred. Då ett och ett halvt år gammal imponerande hon stort, med flera spännande vildsvinsdrev, korta ståndskall och fällda vildsvin.

I skogen är Pluttan en riktig jaktmaskin. Hemma är hon dock en social familjemedlem.Foto: Holger Nilsson

Vildsvinsspecialist

Nu, ett och ett halv år senare, nämns Pluttan med respekt bland många av Västsveriges vildsvinsjägare. Hennes stora styrka är förmågan att hitta vildsvin på kalla slag och att hon har en okuvlig jaktlust.

Men det är inte bara hennes jaktliga kompetens som lockar. Vildsvinsjakten med Pluttan är också mycket underhållande för passkyttarna eftersom vildsvinen buktar under drev för att plötsligt övergå till ståndskall och sedan drev på nytt.

– När jag köpte Pluttan var det för björnjakt, men även vildsvinsjakt. Under 10-15 år har jag jagat vildsvin med älghundar, men de tar inte kalla slag som en plott kan göra.

– Jag spårade mycket med Pluttan som valp, både från åtlar och synobsar och när hon var tio månader släppte jag henne på gris första gången. Jag hade också tur att få skjuta för henne tidigt och sedan har det rullat på ordentligt, förklarar Kent-Ove.

Kalla slag

Pluttan har inga problem med 10–12 timmar gamla vildsvinsslag oavsett regn och blåst som det ofta är på Västkusten under vintermånaderna.

JJ träffar Pluttan och Kent-Ove under just en sådan dag på en mark utanför Bollebygd, tillsammans med en handfull förväntansfulla jägare.

Det regnar horisontellt i blåsten och jag måste tillstå att det fanns en viss tvekan i luften. Skulle verkligen Pluttan hitta vildsvin i detta skitväder?

Kent-Ove stryker koppel nära en foderplats där vildsvin varit tidigt på kvällen innan.

På pejlen kan vi följa hennes arbete. Noggrant ringar hon runt i planteringen och plötsligt drar hon iväg målmedvetet.

– Nu har hon hittat utspåret, konstaterar Kent-Ove när han följer henne på pejlen.

Någon minut senare kommer de första väckskallen för att snart övergå till fullt drev.

Kent-Ove drar på ett brett leende och nu startar underhållningen av Pluttan, med ett härligt skall driver hon runt vildsvinet och vid ett tillfälle övergår drevet till ståndskall.

Lennart står rätt

Efter en stund övergår ståndskallet till drev igen och vildsvinet går i pass hos Lennart Lindeblom, som elegant fäller vildsvinet med Pluttan knappa minuten efter.

Det går inte att ta miste på upprymdheten av att jaga vildsvin med drivande och ställande hund.

– Det var otroligt spännande, jag upptäcker vildsvinet tidigt i myrkanten och först ser det ut att korsa myren, men så svänger det rakt mot mig och jag får in en perfekt smäll, berättar Lennart belåtet.

Lennart Lindblom gör inget misstag när Pluttan kommer med en vildsvinsgalt till hans pass. Kent-Ove kan stolt koppla efter ännu en spännande jakt.Foto: Holger Nilsson

Nervösa

– Jag har flera gånger märkt att när Pluttan är inne i en plantering och skallar blir grisarna nervösa och till 90 procent går det loss med drev som följd. Trycker de i legan och hon hinner komma nära blir det ofta ståndskall, förklarar Kent-Ove.

De längsta ståndskallen kan bli upp till två timmar.

– En vanlig jaktdag med Pluttan är att vi släpper på en foderplats om det finns, annars blir det frisök eller på någon synobs. Om hon går på frisök och det dyker upp en färsk rävlöpa kan hon driva räv i cirka 30 minuter. Det är en nackdel, men jag har låtit henne hållas och inte bråkat med henne. Oftast blir det ändå vildsvin. Som med alla hundar finns det alltid olater, istället får man jaga utifrån hundens bästa förmåga, menar Kent-Ove.

Björnjakt

Hittills har björnjakten för hennes del handlat om spårning då hon i fjol var ung. Ett uppdrag som hon klarat galant.

– Det var inga problem, plotten är ju en rovdjurshund. Jag ser verkligen fram emot björnjakten i höst , nu är hon mogen.

– Men först ska jag ha en kull valpar i henne då intresset varit stort. Helt klart är hon omtyckt i mina trakter som vildsvinshund, jag behöver inga vänner själv, avslutar Kent-Ove ”Bagarn” Nilsson med ett gapskratt.

PLUTTANS TRE BÄSTA EGENSKAPER:

Slagarbetet

Jaktlusten

Socialt underbar

Fotnot: Plottpower Pluttan är inte meriterad på vildsvinsprov. Svenska Plotthundklubben arrangerar inte vildsvinsprov i egen regi. Istället är klubben en del av Svenska Specialklubben för Drivande Vildsvinshundar (SSDV) där jaktprov kan göras.

Månadens hund är en återpublicering ur Jaktjournalen nr 5 2021.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!