Planerad nationalpark stoppades av sameby

Det var majoriteten av medlemmarna i Handölsdalens sameby som stoppade planerna på en ny nationalpark i Jämtland.

Medlemmarna i Handölsdalens sameby saknade en skrivning som garanterade jakt, fiske, renbete och annan samisk markanvändning. Bilden från Abisko nationalpark. Arkivbild: Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om de stoppade planerna här.

Tanken var att bilda Sveriges största nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. Men för några veckor sedan lades arbetet ned.

Nu rapporterar Länstidningen Östersund i sin pappersupplaga att det var en majoritet av Handölsdalens sameby som inte ville medverka till en fortsättning.

”Blivit överkörda…”

Reidar Nordfjäll i samebyn berättar för tidningen att kärnfrågan var att samebyns medlemmar saknade en distinkt skrivning om renskötselrätten, som omfattar både renbete, jakt, fiske och annan samisk markanvändning.

– Jag har varit med länge. Jag har själv upplevt hur vi har blivit överkörda av staten och Naturvårdsverket. För att inte riskera att åter igen hamna i den situationen måste våra rättigheter stå skrivna i svart på vitt. Det måste vara så starka ord att ingen jurist på den här sidan jordklotet kan ifrågasätta våra rättigheter, säger Reidar Nordfjäll till Länstidningen Östersund.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser