Annons
Planerad nationalpark stoppades av sameby - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan jämtland
Medlemmarna i Handölsdalens sameby saknade en skrivning som garanterade jakt, fiske, renbete och annan samisk markanvändning. Bilden från Abisko nationalpark. Arkivbild: Gettyimages
Planerad nationalpark stoppades av sameby
Det var majoriteten av medlemmarna i Handölsdalens sameby som stoppade planerna på en ny nationalpark i Jämtland.
Jaktjournalen har berättat om de stoppade planerna här. Tanken var att bilda Sveriges största nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. Men för några veckor sedan lades arbetet ned. Nu rapporterar Länstidningen Östersund i sin pappersupplaga att det var en majoritet av Handölsdalens sameby som inte ville medverka till en fortsättning.

”Blivit överkörda…”

Reidar Nordfjäll i samebyn berättar för tidningen att kärnfrågan var att samebyns medlemmar saknade en distinkt skrivning om renskötselrätten, som omfattar både renbete, jakt, fiske och annan samisk markanvändning. – Jag har varit med länge. Jag har själv upplevt hur vi har blivit överkörda av staten och Naturvårdsverket. För att inte riskera att åter igen hamna i den situationen måste våra rättigheter stå skrivna i svart på vitt. Det måste vara så starka ord att ingen jurist på den här sidan jordklotet kan ifrågasätta våra rättigheter, säger Reidar Nordfjäll till Länstidningen Östersund.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!