Annons
Ny ordförandekandidat i Jägareförbundet hoppar av helt | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 månader sedan Svenska Jägareförbundet
Jonas Paulsson hoppar av. Foto: Per Jonson/Privat
Ny ordförandekandidat i Jägareförbundet hoppar av helt
Skuld till Jägareförbundet gick till utmätning

Jonas Paulsson meddelade torsdag förmiddag att han hoppar av som kandidat till valet om ordförandeposten i Svenska Jägareförbundet. Mycket tyder på att motståndarsidans uppgifter om hans privatekonomi har lett fram till beslutet.

Jonas Paulsson lämnar sin kandidatur som ordförande i Svenska Jägareförbundets styrelse. Han lämnar också sina uppdrag i förbundet med omedelbar verkan.

– Jag meddelade det denna förmiddag. I övrigt har jag inga kommentarer till det, säger Jonas Paulsson till Jaktjournalen.

Jonas Paulsson vill inte kommentera varför han hoppar av som kandidat och dessutom lämnar förbundsstyrelsen som ledamot.

Han nominerades av elva länsföreningar i Jägareförbundet som en motkandidat till Henry Sténson i valet av en ny förbundsordförande.

Per Klingbjer, valberedningens första kandidat till posten som förbundsordförande, hoppade av för tre veckor sedan. Då fanns ingen motkandidat, tills Jonas Paulsson nominerades för ungefär en vecka sedan. Paulsson har tidigare varit ordförande för Jägareförbundet Skåne, som inte står bakom hans kandidatur.

Med de antal ombud som de elva länsföreningarna har på stämman fanns en majoritet för att välja Jonas Paulsson till ny förbundsordförande. Men med bara knappt två dagar kvar till Jägareförbundets årsstämma, då ny ordförande ska väljas, hoppar alltså Jonas Paulsson av.

Motkampanj

Motståndare till Paulssons kandidatur har tagit fram information om honom, som enligt dem gör att han inte lämpar sig som ordförande eller som ledamot i förbundsstyrelsen.

Hade Jonas Paulsson suttit kvar i förbundsstyrelsen hade till exempel förbundet inte kunnat få ett så kallat 90-konto för insamlingar. För att kunna ha ett 90-konto kräver Svensk insamlingskontroll bland annat att ingen i styrelsen har betalningsanmärkningar.

Jaktjournalens granskning visar att det handlar om flertalet skulder hos Kronofogden, där han även förekommer historiskt i fler än 20 ärenden sedan 2017. Tolv har gått till utmätning.

Bland annat vände sig Svenska Jägareförbundet till Kronofogden hösten 2018, för en skuld på cirka 12 000 kronor som gällde ”resor och deltagaravgift” för Jonas Paulsson. Den skulden är reglerad efter att det blev en utmätning.

Fler skulder

I dagsläget har Paulsson även löneutmätning på en skuld om cirka 6 000 kronor, men det finns också aktuella ansökningar om betalningsföreläggande.
En stor del av skulderna handlar om obetald trafikförsäkring, fordonsskatt och trängselskatt.

– Jag kan bara meddela att jag inte längre kandiderar till ordförandeposten och lämnar mina uppdrag i förbundet med omedelbar verkan, i övrigt har jag inga kommentarer, säger Jonas Paulsson.

För 2019 handlade det om att Jonas Paulsson och de övriga i styrelsen hade ansvaret för ett förbund med över 151 600 medlemmar och en verksamhet som kostade drygt 169 miljoner kronor. Från den statliga Viltvårdsfonden fick Jägareförbundet drygt 52 miljoner kronor för att sköta viltvården i Sverige.

Jaktjournalen har även granskat övriga kandidater till ordförandeposten.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!