”Obegriplig regel” gör att björnjägare åtalas

Björnjägarna som åtalas i Västernorrland ställs inför rätta på grund av en regel som Jägareförbundets rovdjursexpert kallar "helt obegriplig". – Alla viltvårdsområden måste varje år fatta beslut om exempelvis områdesjakt på björnjakt, säger Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen kallar regeln om viltvårdsområden och björnjakt för helt obegriplig. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage

Jaktjournalen berättade tidigare på onsdagen om två björnjägare i Västernorrland som fällde en björn under licensjakten i höstas. Länsstyrelsens besiktningsman kom på att jakten stred mot lagen.

Detta eftersom björnen fälldes i ett viltvårdsområde som inte beslutat om björnjakt på sin årsstämma.

Gäller stora rovdjur och vildsvin

Gunnar Glöersen bekräftar att det gäller speciella regler för björnjakt – men även jakt på de andra stora rovdjuren samt vildsvin.

– I lagen om viltvårdsområden skrevs det in att viltvårdsområdena måste besluta varje år om områdesjakt på exempelvis björn. Annars måste alla jägare först inhämta okej från jakträttsinnehavarna, säger Gunnar Glöersen.

Problemet för den enskilde jägaren uppstår i det läge en jakträttsinnehavare inte vill ha björnjakt på sin mark. Då blir det ett jaktbrott att skjuta björn där.

Kämpar för lagändring

Glöersen tycker att lagen är konstig och framhåller att Svenska Jägareförbundet kämpar för att få skrivningen i just den lagtexten ändrad.

– Det står också i lagen att viltvårdsområdena då måste motivera jakt med att djurarten som ska jagas ställer till problem. Det är en obegriplig regel, eftersom länsstyrelserna redan motiverat varför jakten är tillåten, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser