”Obegriplig regel” gör att björnjägare åtalas

Björnjägarna som åtalas i Västernorrland ställs inför rätta på grund av en regel som Jägareförbundets rovdjursexpert kallar "helt obegriplig". – Alla viltvårdsområden måste varje år fatta beslut om exempelvis områdesjakt på björnjakt, säger Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen kallar regeln om viltvårdsområden och björnjakt för helt obegriplig. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage

Jaktjournalen berättade tidigare på onsdagen om två björnjägare i Västernorrland som fällde en björn under licensjakten i höstas. Länsstyrelsens besiktningsman kom på att jakten stred mot lagen.

Detta eftersom björnen fälldes i ett viltvårdsområde som inte beslutat om björnjakt på sin årsstämma.

Gäller stora rovdjur och vildsvin

Gunnar Glöersen bekräftar att det gäller speciella regler för björnjakt – men även jakt på de andra stora rovdjuren samt vildsvin.

– I lagen om viltvårdsområden skrevs det in att viltvårdsområdena måste besluta varje år om områdesjakt på exempelvis björn. Annars måste alla jägare först inhämta okej från jakträttsinnehavarna, säger Gunnar Glöersen.

Problemet för den enskilde jägaren uppstår i det läge en jakträttsinnehavare inte vill ha björnjakt på sin mark. Då blir det ett jaktbrott att skjuta björn där.

Kämpar för lagändring

Glöersen tycker att lagen är konstig och framhåller att Svenska Jägareförbundet kämpar för att få skrivningen i just den lagtexten ändrad.

– Det står också i lagen att viltvårdsområdena då måste motivera jakt med att djurarten som ska jagas ställer till problem. Det är en obegriplig regel, eftersom länsstyrelserna redan motiverat varför jakten är tillåten, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser