Jaktnyheter

”Obegriplig regel” gör att björnjägare åtalas

Gunnar Glöersen kallar regeln om viltvårdsområden och björnjakt för helt obegriplig. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage
Björnjägarna som åtalas i Västernorrland ställs inför rätta på grund av en regel som Jägareförbundets rovdjursexpert kallar "helt obegriplig". – Alla viltvårdsområden måste varje år fatta beslut om exempelvis områdesjakt på björnjakt, säger Gunnar Glöersen.
Jaktjournalen berättade tidigare på onsdagen om två björnjägare i Västernorrland som fällde en björn under licensjakten i höstas. Länsstyrelsens besiktningsman kom på att jakten stred mot lagen. Detta eftersom björnen fälldes i ett viltvårdsområde som inte beslutat om björnjakt på sin årsstämma.

Gäller stora rovdjur och vildsvin

Gunnar Glöersen bekräftar att det gäller speciella regler för björnjakt – men även jakt på de andra stora rovdjuren samt vildsvin. – I lagen om viltvårdsområden skrevs det in att viltvårdsområdena måste besluta varje år om områdesjakt på exempelvis björn. Annars måste alla jägare först inhämta okej från jakträttsinnehavarna, säger Gunnar Glöersen. Problemet för den enskilde jägaren uppstår i det läge en jakträttsinnehavare inte vill ha björnjakt på sin mark. Då blir det ett jaktbrott att skjuta björn där.

Kämpar för lagändring

Glöersen tycker att lagen är konstig och framhåller att Svenska Jägareförbundet kämpar för att få skrivningen i just den lagtexten ändrad. – Det står också i lagen att viltvårdsområdena då måste motivera jakt med att djurarten som ska jagas ställer till problem. Det är en obegriplig regel, eftersom länsstyrelserna redan motiverat varför jakten är tillåten, säger Gunnar Glöersen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21