Jaktnyheter

Skabbutbrott bland norska fjällrävar

Det grasserar skabb hos fjällrävar i Norge.. Arkivfoto: Istock

Ett nytt utbrott av skabb har drabbat fjällrävarna på Hardangervidda i Norge. Landets miljömyndighet arbetar nu tillsammans med Veterinärinstitutet och NINA (Norsk institutt for naturforskning ) med att hantera utbrottet.

Viltkameror har vid två tillfällen under den senaste veckan fotograferat fjällrävar med omfattande håravfall på svansen. Bilderna är tagna vid olika fjällrävshålor på norra Hardangervidda och myndigheterna misstänker nu att rävarna har infekterats av skabb.

I samma område behandlades en fjällräv mot skabb under fjolåret.

– Det finns säkert ett 40-50-tal fjällrävar och flera aktiva hålor i området. Vi har under flera år arbetat för att öka beståndet av den starkt hotade fjällräven i Norge och ett utbrott av skabb är ett hot mot detta arbete. Därför försöker vi nu begränsa smittspridningen bland fjällrävarna, säger Ingrid Regina Reinkind, seniorrådgivare på sektionen för hotade arter och naturtyper i Norska miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Plan för behandling

Norska miljödirektoratet, Veterinärinstitutet och NINA har tillsammans tagit fram en plan för behandling skabb bland rävarna. Den innebär att mat blandat med medicin ställs ut i automater och vid hålor i det område som de infekterade rävarna fotograferats.

Läs mer: Rekordmånga fjällrävsungar på norska Hardangervidda

Läs mer: Rekordår väntas för Härjedalens fjällrävar

Medicinen ska fungera både som behandling men också i förebyggande syfte. Den är doserad så att parasiten dör men räven klarar sig även om en enskild individ får i sig all medicin som lagts ut på ett ställe.