Nya vildsvinsobservationer utanför Östersund

En åtelkamera har fångat vildsvin på bild på Gräfsås avfallsanläggning utanför Östersund, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Nu kan det bli aktuellt med skyddsjakt.

Vildsvin har hamnat på bild när de besökt Gräfsåsens avfallshanteringsanläggning utanför Östersund. (Bilden på vildsvinet är en arkivbild.)

Det var i förra veckan som anställda på sophanteringsanläggningen såg spår efter vad som misstänktes vara vildsvin. Länsstyrelsen kontaktades och en åtelkamera placerades på anläggningen.

Nu visar det sig att misstanken var rätt. Kameran har fotograferat vildsvin.

– Det är åtminstone ett vildsvin, säger Jerk Sjöberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT.

Med anledning av observationen har nu Östersunds kommun skickat in en ansökan om skyddsjakt på vildsvinen. På bilden som länsstyrelsen tagit återfinns ett ensamt vuxet vildsvin och dessa är enligt ordinarie jakttidslagstiftning fredade fram till 16 april.

SVT Jämtland skriver att Länsstyrelsen eventuellt kommer sätta upp fler kameror för att få en bättre bild situationen innan beslut om skyddsjakt kan tas. I dagsläget vet man inte hur många vildsvin det finns i länet.

 

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser