Jaktnyheter

Nya vildsvinsobservationer utanför Östersund

Vildsvin har hamnat på bild när de besökt Gräfsåsens avfallshanteringsanläggning utanför Östersund. (Bilden på vildsvinet är en arkivbild.)
En åtelkamera har fångat vildsvin på bild på Gräfsås avfallsanläggning utanför Östersund, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Nu kan det bli aktuellt med skyddsjakt.
Det var i förra veckan som anställda på sophanteringsanläggningen såg spår efter vad som misstänktes vara vildsvin. Länsstyrelsen kontaktades och en åtelkamera placerades på anläggningen. Nu visar det sig att misstanken var rätt. Kameran har fotograferat vildsvin. – Det är åtminstone ett vildsvin, säger Jerk Sjöberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland till SVT. Med anledning av observationen har nu Östersunds kommun skickat in en ansökan om skyddsjakt på vildsvinen. På bilden som länsstyrelsen tagit återfinns ett ensamt vuxet vildsvin och dessa är enligt ordinarie jakttidslagstiftning fredade fram till 16 april. SVT Jämtland skriver att Länsstyrelsen eventuellt kommer sätta upp fler kameror för att få en bättre bild situationen innan beslut om skyddsjakt kan tas. I dagsläget vet man inte hur många vildsvin det finns i länet.