Annons
Uppdaterad: Tre vargattacker mot hundar senaste dagarna - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Dalarna
Drevertiken Mynta attackerades av varg i Örebro län i fredags morse. Foto: Privt
Uppdaterad: Tre vargattacker mot hundar senaste dagarna
Tre vargattacker mot jakthundar har inträffat de senaste dagarna i Örebro län, Dalarna och Hälsingland. – Det är bedrövling, jag är tacksam att hunden lever, säger Richard Forsman.
På söndagen attackerades en gråhund av varg i Hillersboda i Svärdsjö i Dalarna. – Ägaren var ute och plockade svamp och skogstränade hunden. Rätt vad det var skällde hunden till och kom sedan flyende tillbaka och hade en varg efter sig. Gråhunden blev biten i bakdelen, berättar Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna. Området där gråhunden attackerades ligger inom Korsåreviret.

Hörde två skrik

Richard Forsman i Karlskoga fick i fredags sin drevertik Mynta attackerad av varg under harjakt i Torpskog i Örebro län, på gränsen till Värmland. Tiken hittade harslag direkt när hon släpptes och ganska snart blev det upptag. Sedan kom två illvrål från hunden och Richard såg att det blev tvärstopp på pejlen. – Jag förstod att något var fel och skyndade mig dit. När jag närmade mig fick jag en synobs på en varg som sprang in i storskogen, berättar Richard.

Reviret Grytingen

Mynta var rejält skärrad och tuggad i höger baklår. Veterinärerna sydde ihop henne och satte dränageslang i såret. – Det känns bedrövligt. Vi har inte haft några angrepp vargangrepp, men alla har tänkt att det bara är en tidsfråga eftersom vi sett ökad närvaro av vargar. Jag är glad att hunden i alla fall lever, säger Richard Forsman. Området för attacken ligger inom ett revir som kallas Grytingen.

Finnpets angripen

Dessutom berättar Svensk Jakt att en finnspets attackerades av varg i samband med fångeljakt utanför Los i Hälsingland i fredags. Hunden kom flyende med en varg efter sig och hundägaren sköt varningsskott och skrek. Då avbröt vargen attacken. Finnspetsen klarade sig med lindriga skador.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Richard Forsman och hans drevertik Mynta. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!