Jaktnyheter

Nya jakttider hotar älghund-SM

Det är inte endast coronapandemin som försvårar älghund-SM. De nya jakttiderna gör det svårt för arrangörsklubben.

Förra året fick älghund-SM ställas in till följd av coronapandemin. Läget ser nu bättre ut i smittskyddssynpunkt, men nya jakttider och risken för att brunstuppehåll uteblir i Västernorrland försvårar läget.

"}}

Det är dubbla SM som väntar för arrangörsklubben, Västernorrlands Älghundklubb. Att regeringen lättar på allmänna råd och restriktioner i relation till att allt fler vaccineras mot covid-19, har gjort att förutsättningarna för älghund-SM i oktober sett hoppingivande ut.

Men så kom beskedet om de nya jakttiderna för älg som träder i kraft den 1 juli, med start på älgjakten den 1 september för bland annat Västernorrlands län, och om det i år ska bli något brunstuppehåll är en fråga för länsstyrelsen.

– Brunstuppehåll är mer än en klar fördel för tävlingen. Då stör den ingen jaktverksamhet och jakten stör inte proven som hundarna gör. Det är en oklar situation som vi försöker förhålla oss till just nu säger Hans Pettersson, ordförande i Västernorrlands Älghundsklubb.

Osäkert när SM kan bli av

I Västernorrland har det sedan lång tid tillbaka varit brunstupphåll i älgjakten. Men enligt det nya regeringsbeslutet blir det nu upp till länsstyrelserna i de nordliga länen att besluta om och när det blir ett uppehåll.

Hans Pettersson, ordförande Västernorrlands älghundklubb.

– Blir det inget får vi försöka få till ett SM ändå, men det är mycket mer osäkert när det kan bli, säger Hans Pettersson.

Eftersom fjolårets SM ställdes in är det dubbla mästerskap som väntar.

– Hundar som skulle tävlat i fjol har hunnit utveckla sig jaktligt ett år till. Det blir intressant att se om det kommer innebära någon skillnad. Statistisk är det ett för litet antal, men man kan ha egna funderingar om hundars utveckling, säger Pettersson.

Inom älghundsklubben är intresset starkt.

– Vi har förstått av dialoger inom älghundklubben i Sverige att det känns väldigt viktigt att SM blir av.

Västernorrlands Älghundklubb har inte fått ett datum av länsstyrelsen om när ett beslut kommer att fattas.

Jaktjournalen har sökt länsstyrelsen i Västernorrland.