Norska vargar får jagas hela maj månad ut

Den norska regeringen ändrar jakttiden för varg. Utanför den så kallade vargzonen får vargar skjutas hela maj månad ut.

Vargar utanför vargzonen i Norge får jagas hela maj månad ut. Foto: Gettyimages

Den norska regeringen meddelar ändringen på sin webbsida. Utanför vargzonen, hela landet utom en smal rimpa på gränsen till Sverige, cirka fem procent av landets yta, blir den nya jakttiden för licensjakt 1 december till 31 maj.

Den gamla jakttiden utanför zonen var 1 oktober till 31 mars.

Spårsnö

– Vi utvidgar jaktperioden om våren för att få en längre period med licensjakt på spårsnö. Detta gör vi för att reducera möjligheten för varg utanför vargzonen när får släpps på bete, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen på regeringens hemsida.

Han framhåller att genetiskt viktiga vargar från Finland och Ryssland oftast dyker upp på höstarna.

– Genom att börja jakten närmare jul reducerar vi risken för att genetiskt viktiga vargar fälls, säger Ola Elvestuen.

Ny jakttid direkt

Ändringen införs direkt, så att licensjakten utanför vargzonen kan bedrivas maj månad ut redan i år.

Ett undantag i reglerna görs: I områden utanför vargzonen där jakten kan komma att beröra årsvalpar, bör jakten inte inledas förrän den 1 januari, framhåller den norska regeringen.

Innanför vargzonen ändras jakttiden inte. Den ska fortsatt vara 1 januari till 15 februari.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser