Jaktnyheter

Norska vargar får jagas hela maj månad ut

Vargar utanför vargzonen i Norge får jagas hela maj månad ut. Foto: Gettyimages
Den norska regeringen ändrar jakttiden för varg. Utanför den så kallade vargzonen får vargar skjutas hela maj månad ut.
Den norska regeringen meddelar ändringen på sin webbsida. Utanför vargzonen, hela landet utom en smal rimpa på gränsen till Sverige, cirka fem procent av landets yta, blir den nya jakttiden för licensjakt 1 december till 31 maj. Den gamla jakttiden utanför zonen var 1 oktober till 31 mars.

Spårsnö

– Vi utvidgar jaktperioden om våren för att få en längre period med licensjakt på spårsnö. Detta gör vi för att reducera möjligheten för varg utanför vargzonen när får släpps på bete, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen på regeringens hemsida. Han framhåller att genetiskt viktiga vargar från Finland och Ryssland oftast dyker upp på höstarna. – Genom att börja jakten närmare jul reducerar vi risken för att genetiskt viktiga vargar fälls, säger Ola Elvestuen.

Ny jakttid direkt

Ändringen införs direkt, så att licensjakten utanför vargzonen kan bedrivas maj månad ut redan i år. Ett undantag i reglerna görs: I områden utanför vargzonen där jakten kan komma att beröra årsvalpar, bör jakten inte inledas förrän den 1 januari, framhåller den norska regeringen. Innanför vargzonen ändras jakttiden inte. Den ska fortsatt vara 1 januari till 15 februari.