Norska vargar får jagas hela maj månad ut

Den norska regeringen ändrar jakttiden för varg. Utanför den så kallade vargzonen får vargar skjutas hela maj månad ut.

Vargar utanför vargzonen i Norge får jagas hela maj månad ut. Foto: Gettyimages

Den norska regeringen meddelar ändringen på sin webbsida. Utanför vargzonen, hela landet utom en smal rimpa på gränsen till Sverige, cirka fem procent av landets yta, blir den nya jakttiden för licensjakt 1 december till 31 maj.

Den gamla jakttiden utanför zonen var 1 oktober till 31 mars.

Spårsnö

– Vi utvidgar jaktperioden om våren för att få en längre period med licensjakt på spårsnö. Detta gör vi för att reducera möjligheten för varg utanför vargzonen när får släpps på bete, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen på regeringens hemsida.

Han framhåller att genetiskt viktiga vargar från Finland och Ryssland oftast dyker upp på höstarna.

– Genom att börja jakten närmare jul reducerar vi risken för att genetiskt viktiga vargar fälls, säger Ola Elvestuen.

Ny jakttid direkt

Ändringen införs direkt, så att licensjakten utanför vargzonen kan bedrivas maj månad ut redan i år.

Ett undantag i reglerna görs: I områden utanför vargzonen där jakten kan komma att beröra årsvalpar, bör jakten inte inledas förrän den 1 januari, framhåller den norska regeringen.

Innanför vargzonen ändras jakttiden inte. Den ska fortsatt vara 1 januari till 15 februari.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser